Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Grad Zvornik postao vlasnik Poslovne zone Jadar - Potencijalnim investitorima na raspolaganju objekti površine 19.955 m2

(Foto: Radiša Kandić)
Кako bi se podstakli rast i razvoj postojećih i otvaranje novih poslovnih subjekata, te pokretanje proizvodnih djelatnosti i ulaganje domaćih i stranih investitora na području grada Zvornika osnovana je Poslovna zona Jadar.

Zona, u vlasništvu Grada Zvornika, se nalazi se u Кarakaju, prigradskom naselju u neposrednoj blizini graničnog prelaza, sa funkcijom robnog carinskog terminala, i magistralnih saobraćajnica (M4 i M19). Prostire se na jedinstvenoj parceli površine 8,09 ha i ima izgrađenu infrastrukturu koja se treba urediti i staviti u funkciju.

- Procedura i uslovi ulaska investitora u Poslovnu zonu Jadar utvrđeni su Pravilnikom o uslovima i postupcima davanja u zakup zemljišta i objekata investitorima. Njime je ranije određeno da se zemljište i objekti mogu kupiti od Vlade RS ili uzeti u zakup od lokalne uprave na period od pet godina koji može biti produžen na 10 godina nakon isteka prve godine od pokretanja proizvodnje. Zatim, određeno je i da je visina zakupnine zavisi od veličine površine koja je predmet zakupa, te da je niža u periodu pripreme za proizvodnju ne duže od šest mjeseci, da investitor može biti oslobođen do 60% ukupne zakupnine ako ulaže sopstvena sredstva u građevinske i druge radove koji služe prilagođavanju objekta opštoj namjeni - struja, voda, kanalizacija... Određeno je i da prednost imaju investitori koji zapošljavaju više radnika, najmanje jedan radnik na svakih 1.000 m2 zauzetog prostora, odnosno najmanje tri radnika na 1.000 m2 zauzetih funkcionalnih objekata i imaju proizvodnju namijenjenu izvozu - objašnjavaju iz Gradske uprave Zvornika.

Odlukom Vlade RS od 10. decembra 2020. godine pravo svojine i posjeda na nepokretnostima prenjeto je na Grad Zvornik.

- U narednom periodu će se raditi usklađivanje Pravilnika o uslovima i postupcima davanja u zakup zemljišta i objekata investitorima - dodaju iz Gradske uprave.

Trenutno u Poslovnoj zoni Jadar svoju djelatnost obavljaju dva preduzeća. Ostalim zainteresovanim investitorima mogu se prodati ili dati u zakup drugi objekti ukupne površine 19.955 m2 sa 48.438 m2 zemljišta.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak