Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Darko Stefanović, načelnik Odjeljenja za privredu - Zauzimamo prvo mjesto među gradovima u RS u pokrivenosti uvoza izvozom

Darko Stefanović
Darko Stefanović (Foto: Slobodanka Savić, Grad Zvornik)
Grad Zvornik nudi razne pogodnosti za investitore, a najznačajniji su popust od 70% na naknadu za gradsko građevinsko uređenje za izgradnju proizvodnih hala i niski operativni troškovi za pokretanje biznisa, rekao je u razgovoru za eKapiju načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Grada Zvornika Darko Stefanović.

Sa Stefanovićem smo, između ostalog, razgovarali i o poslovnim zonama na području grada, kao i o trendovima u preduzetničkom poslovanju.

eKapija: Prema pisanju svjetskih medija Zvornik je u 2019. svrstan među 10 mikrogradova u Evropi na osnovu operativnih troškova za pokretanje biznisa. Takođe je navedeno da ima poslovnu zonu, te da se jednostavnije dobijaju dozvole za gradnju. Da li je ovaj pozitivan publicitet uticao na povećanje investicija u gradu?

- Svakako da je pozitivan publicitet značio za povećanje investicija u Zvorniku. U prethodne dvije godine investitori su skoro u potpunosti popunili poslovnu lokaciju Inženjering, počela je da posluje prva strana investicija Zeohem, a u najavi su i značajna ulaganja firme Gazprom što samo pokazuje da je Zvornik sa razlogom svrstan među 10 gradova u Evropi na osnovu operativnih troškova za pokretanje biznisa.

eKapija: U želji da investitori u Zvorniku brže i efikasnije dođu do zemljišta, najavili ste da ćete od Vlade RS tražiti da vam dodijeli zemljište u Poslovnoj zoni Jadar. Da li ste nešto postigli po tom pitanju?

- Vlada Repulike Srpske je na sjednici krajem prošle godine donijela odluku o dodjeli zemljišta Gradu Zvornik. Prije nekoliko dana zemljište Poslovne zone Jadar je prešlo u naše vlasništvo tako da sada Grad ima mogućnost da investitorima nudi zemljište i objekte na prodaju što do sada nije bio slučaj.

eKapija: Кoliko je trenutno pogona u ovoj zoni? Кoliko je parcela još na raspolaganju i po kojoj cijeni?

- Trenutno u Poslovnoj zoni Jadar posluju dva privredna subjekta, a na raspolaganju je još oko osam hektara zemljišta sa postojećim objektima. U ovom momentu vršimo procjenu zemljišta i objekta, a sigurno je da će Grad Zvornik nastojati da uslovi za investitore budu što povoljniji.

eKapija: Da li su u toku pregovori sa novim investitorima?

- U ovom momentu imamo kontakte sa nekoliko investitora. U prethodne dvije godine skoro potpuno je popunjena Investiciona lokacija Inženjering, a nadamo se da će se taj trend nastaviti i sa Poslovnom zonom Jadar.

eKapija: Кoje su prednosti ove zone?

- Prednosti ove zone su njen položaj, blizina graničnog prelaza sa Srbijom tj. terminala, blizina željezničke pruge, blizina magistralnih i regionalnih puteva, kao velikih gradova - Beograda, Novog Sada, Sarajeva, Tuzle i Bijeljine, potpuna infrastrukturna opremljenost poslovne zone - elektro i telekomunikaciona mreža, voda, kanalizacija, gasovod.

eKapija: Osim ove zone, za investitore su u ponudi i nekretnine u zoni bivšeg Inženjeringa. Кoje su njene prednosti i kakvo je interesovanje za otvaranje pogona u ovoj zoni?

- Interesovanje za Investicionu lokaciju Inženjering je veliko. U prethodne dvije godine grad je prodao osam lokacija i trenutno se tu nalazi sedam poslovnih subjekata. Trenutno je slobodna samo jedna grinfild i dvije braunfild lokacije, tako da su kapaciteti ove lokacije skoro u potpunosti popunjeni.

eKapija: Кakav je trend u preduzetničkom poslovanju i generalno kako opisujete stanje u privredi na teritoriji grada Zvornika?

- Svi trendovi u preduzetničkom poslovanju su pozitivni. Od početka ove godine osnovano je skoro tri puta više preduzetničkih radnji nego što je odjavljeno, tako da ukupan broj preduzetnika iznosi oko 820, što je blizu rekordnog broja radnji na području grada Zvornik. U prethodnoj godini privreda Zvornika ostvarila je 285 mil КM izvoza dok je uvoz bio 135 mil КM, tako da je pokrivenost uvoza izvozom bila 210%, što Zvornik stavlja na prvo mjesto među gradovima Republike Srpske u procentu pokrivenosti uvoza izvozom, a na peto mjesto po ukupnoj vrijednosti izvoza. Očekujemo da ove godine dođe do daljeg rasta izvoza imajući u vidu da su neke firme obnovile ugovore koji su bili stopirani zbog pandemije, te su ponovo pokrenuli proizvodnju, što će imati pozitivne efekte na sve ekonomske pokazatelje.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak