Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Najveći rimski kamenolom neogenog krečnjaka na Balkanu - Dug put da zaživi višemilionski projekat vizitorskog centra Dardagani

Kamenolom Dardagani
Kamenolom Dardagani (Foto: Slaviša Bukurović)
Na području Zvornika nalazi se vrijedan arheološki lokalitet - rimski kamenolom Dardagani čiji kamen je korišćen za gradnju Sirmijuma - jednu od prestonica rimskog carstva.

Ukoliko bi ovaj lokalitet bio otvoren za turističke posjete bilo bi to od velike važnosti za cijelu turističku i kulturnu ponudu Republike Srpske, smatra direktorka Turističke organizacije grada Zvornika Ivana Đokić Milanović.

Međutim, kako dodaje, potrebno je mnogo toga da bi ovaj lokalitet bio stavljen u funkciju.

- Zapravo radi se o najvećem rimskom kamenolomu neogenog krečnjaka na Balkanu, a vjerovatno i najbolje očuvanom rimskom kamenom spomeniku jamskog tipa u Evropi. Lokalitet se sastoji od dva površinska i jednog podzemnog kopa sa stotinama metara galerija i hodnika u kojima se mogu vidjeti tragovi rimskog klesarastva i primjerci sarkofaga, te svetilište posvećenu bogu Mitrasu.

Ona ističe da bi bilo od velikog značaja da se ovaj lokalitet uredi i otvori za turističke posjete.

- Međutim, do sada su sprovedena samo naučna istraživanja grupe arheologa, geologa i geodeta iz Slovenije, Austrije i Srbije kada je i utvrđeno da se radi o arheološkom lokalitetu nulte kategorije, na osnovu čega se i temelji pretpostavka da bi ova atrakcija bila predmet velikog turističkog interesovanja.

Naša sagovornica smatra da je dug put do toga da ovaj lokalitet dobije modernu turističku infrastrukturu i bude predmet turističkih posjeta.

- Potrebno je sprovesti dalja arheološka istraživanja, potrebno je uraditi i projektnu dokumentaciju, urediti lokalitet i otvoriti dio za turističke posjete. Otvaranje vizitorskog centra Dardagani je prepoznat kao strateški projekat, ali usljed nedostatka sredstava, jer se radi o milionskom projektu, isti se nalazi na rezervnoj listi projekata Strategije integrisanonog razvoja grada Zvornika 2018-2027, a mi se nadamo da će u narednom periodu uz veliko zalaganje cjelokupne stručne javnosti biti pokrenut niz aktivnosti koji će pomoći u valorizaciji ovog lokaliteta - zaključila je direktorka Turističke organizacije grada Zvornika Ivana Đokić Milanović.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak