Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Alumina kreirala tri nova proizvoda - Do kraja godine stižu još tri, kreće i proizvodnja korunda

(Foto: Služba za odnose sa javnošću kompanije Alumina / Mišo Lazarević)
Prilagođavajući se zahtjevima kupaca i pritom odolijevajući izazovima koje poslovanje u izmijenjenim okolnostima pandemije nosi, tim stručnjaka zvorničke kompanije Alumina, kreirao je tri nova proizvoda, kojima je upotpunjena aktuelna paleta proizvoda.

Kako ističu iz kompanije Alumina, ovako proširen proizvodni program nastao je kao plod uspješne saradnje inženjerskog kadra, prije svega iz sektora Razvoj i Proizvodnje, a do kraja poslovne godine, prema najavama ovog poslovnog giganta Srpske, on bi trebalo da bude nadograđen i sa tri dodatna proizvoda. Time bi ukupan broj novih proizvoda prerastao prošlogodišnji.

- Riječ je o proizvodima iz oblasti sušenih i mljevenih hidrata. Kompanija je do sada imala razvijenu paletu proizvoda u ovoj oblasti u smislu mljevenja i klasiranja hidrata, a ova grupa proizvoda trebalo bi da doda jednu novu operaciju namješavanja, koja bi proizvodu omogućila jednu dodatnu karakteristiku u smislu raspodjele veličine čestica - kaže za eKapiju dr Radislav Filipović, pomoćnik direktora za strategiju, razvoj i tržište Alumine.

Potencijalni kapaciteti za ova tri proizvoda su oko 10.000 tona godišnje, a Alumina će nastojati da na tržište plasira 5.000 do 6.000 tona ove proizvodnje. Menadžement kompanije već je preduzeo aktivnosti kako bi se nabavila oprema za buduću proizvodnu liniju, te se njeno dopremanje očekuje ovih dana. Istovremeno, radi se i na osvajanju potencijalnih tržišta za ovu grupu proizvoda.

- Kada se radi o plasmanu ovih proizvoda zasada nam je tržište ograničeno na prostor Bliskog istoka i primjena je u oblasti keramike. Najviše se primjenjuje kao punilac u određenim keramičkim elementima za specijalne elemente u hemijskim laboratorijama i druge keramičke elemente u oblasti građevinarstva - pojašnjava Filipović.

Iz kompanije naglašavaju da su razvoj novih proizvoda težnja ka postizanju visokog kvaliteta pružanja usluga prema kupcima, kao i sam kvalitet proizvoda stavke koje kompaniju Alumina čine prepoznatljivom na tržištu.

- Mi u kontinuitetu radimo na razvoju novih proizvoda i u toku prošle godine smo komercijalizovali pet novih. Kako bismo održali kontinuitet sa sličnim aktivnostima, nastavili smo i ove godine. Zasada je u fazi komercijalizacija ova tri nova proizvoda, a očekujemo još najmanje tri nova do kraja godine.

(Foto: Služba za odnose sa javnošću kompanije Alumina / Mišo Lazarević)
U kompaniji su nastavljene aktivnosti na razvoju specijalnih vrsta zeolita, tako da bi ostali proizvodi trebalo da budu u ovoj oblasti.

- Riječ je o specijalnim vrstama zeolita, silka gelova, a nastavićemo i sa kontinuitetom kada je u pitanju i oblast finoprecipitiranih hidrata. Startovali smo i sa određenim aktivnostima u vezi sa proizvodnjom korunda, koje su bile privremeno obustavljene zbog efekta pandemije, što nas je malo ograničilo u smislu investiranja u razvojni program - najavio je Filipović.

Iz Alumine naglašavaju da sa poslovnim kooperantom realizuju projekat proizvodnje korunda.

- Naš poslovni kooperant garantuje za plasman ove proizvodnje, u kapacitetu predviđenim ovim projektom. Projekat se realizuje u dvije faze. U prvoj je predviđena proizvodnja od 8.000 tona korunda godišnje, a isto toliko planirano je i u drugoj fazi. Korund ima primjenu u vatrostalnoj industriji i kod abrazivnih materijala.

U globalnoj krizi uzrokovanoj pandemijom virusa korona, koja je umnogome uticala na poslovanje i ugrozila i najveće svjetske gigante, iz kompanije Alumina kažu da su uspjeli da sačuvaju sve inostrane destinacije gdje plasiraju svoje proizvode i pri tome da prošire svoju prodajnu mrežu novim tržištima i kupcima.

- Moramo se pohvaliti da smo uspjeli u cjelini da sačuvamo svoju prodajnu mrežu, održimo kontinuitet, kako u smislu kvaliteta proizvoda, tako i u smislu kvalitetne usluge isporuke materijala, da nismo izgubili nijednog kupca, već naprotiv da smo proširili našu listu kupaca. Prošle godine smo imali osam novih kupaca, što zahvaljujući novim vrstama proizvoda, što postojećoj paleti proizvoda. Isto tako, početak ove godine nam ukazuje da imamo i dalje pozitivan trend u smislu povećanja broja kupaca i proširenja oblasti gdje se primjenjuju naši proizvodi. Zasigurno Alumina ide putem razvoja, kako u smislu razvoja novih proizvoda, tako i u smislu razvoja tržišta - poručuju iz kompanije.

Alumina trenutno u svom proizvodnom programu ima 36 proizvoda, dok prodajna mreža premašuje 150 kupaca u više od 50 zemalja na pet kontinenata.

Istorijat

Alumina ima dugu istoriju, a njen rad je započeo proizvodnjom glinice još 6. oktobra 1978. Kompanija se konstantno razvijala, a u periodu 1984-1989. posebna pažnja se poklanja razvoju proizvoda iz oblasti alumosilikatne hemije. Tada je izgrađeno pet fabrika koje pored sirovinskih resursa, koriste i infrastrukturu Fabrike glinice.

Kompanija u, neposrednom okruženju, raspolaže potrebnim sirovinama: boksitom i kvarcnim pijeskom, te ima osigurano snabdijevanje energijom.Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak