Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Na području Zvornika evidentirano oko 850 stećaka - U saradnji sa Fondacijom Mak Dizdar sprovodi se projekat promocije

(Foto: Turistička organizacija grada Zvornika)
Stećci predstavljaju vrijedno kulturno nasljeđe koje nalazimo u gotovo svim dijelovima Bosne i Hercegovine, pa tako i u Zvorniku. S obzirom na to da su neki od njih i pod zaštitom UNESCO-a još više predstavljaju predmet turističkog interesovanja.

Direktorka Turističke organizacije grada Zvornika Ivana Đokić Milanović smatra da je jako važno u ponudi imati ovakvo vrijedno kulturno-istorijsko nasljeđe, posebno što se u posljednje vrijeme ovi spomenici kulture promovišu na svjetskom nivou.

- Na našoj teritoriji evidentirano je ukupno 56 nekropola sa oko 850 stećaka raspoređenih na različitim lokacijama, od kojih su tri sa natpisima, a 44 imaju reljefne ukrase. Za pojedine lokalitete se vezuju zanimljive priče i to uvijek izaziva turističku pažnju - ističe Đokić Milanović.

Na području Zvornika, dodaje, trenutno se sprovodi projekat koji će doprinjeti boljoj promociji stećaka, te je kao prva aktivnost u aprilu potpisan Sporazum o saradnji između Grada Zvornika i Fondacije Mak Dizdar iz Sarajeva.

- Planirano je da tim mladih ljudi formiran od strane Fondacije obiđe nekropole na području grada, a one najljepše i istaknutije obilježi putokazima. U sklopu projekta planirano je niz aktivnosti uključujući mapiranje nekropola sa stećcima, edukativne radionice, postavljanje turističke signalizacije i info tabli sa osnovnim informacijama o lokalnim nekropolama stećaka, kreiranje kratkih filmova, te izrada 3D modela stećaka.

Direktorka TO Zvornik očekuje da sve ove aktivnosti budu gotove do avgusta 2021. godine.

- Prema iskustvima drugih lokalnih zajednica koje su ranije već bile dio ovog projekta, nadamo se da ćemo dobiti bolju promociju stećaka i da će najmanje jedan lokalitet koji do sada nije bio valorizovan biti stavljen u funkciju turizma.



Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak