Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Farmi Vesilana Erića potrebna nova mehanizacija - Apel lokalnoj zajednici za veću podršku poljoprivrednim proizvođačima

(Foto: Veselin Erić)
Porodična farma Veselina Erića se nalazi u naseljenom mjestu Čelopek u Zvorniku. Iako se na ovoj farmi obrađuje oko 30 hektara poljoprivrednog zemljišta i uzgaja oko 60 grla stoke, nemaju stalno zaposlenih radnika i sve poslove obavljaju čalnovi porodice.

- Ja sam četvrta generacija u porodici koji se bavi ovim poslom. Kada je sezona sjetve, angažujemo sezonske radnike - objašnjava za eKapiju Erić.

Kaže nam da je pod kukuruzom oko 20 hektara zemlje, pod pšenicom je oko 5 hektara, oko 50 ari je pod suncokretom, dok je pod lucerkom oko 6 hektara.

- Posjedujemo oko 20 muznih grla rase simentalac, zatim oko 20 junica i oko 20 teladi.

Kada je riječ o otkupu, kaže da nemaju problema sa otkupom mlijeka.

- Imamo dogovoren otkup mlijeka, dok nam problem predstavlja plasman tovnih teladi.

Erić ističe da je planova mnogo, ali i da oni ovise od mnogo faktora.

(Foto: Veselin Erić)
- Planiramo sjetvu na većim površinama, međutim, problem nam je što su na ovom području parcele usitnjene, te je obradivo zemljušte skupo. Takođe, planiramo proširenje grla stoke, kao i nabavku nove mehanizacije. Ono što bih napomenu je da sam traktore koje posjedujem morao da kupim na kredit, što će vjerovatno biti i slučaj kada budemo nabavljali novi kombajn, jer ovaj koji sada imamo je iz 1977. godine.

Kaže da poskupljenje cijena sjemena i đubriva značajno utiče na proizvodnju.

- Kao individualni proizvođači, mi ne možemo da utičemo na to. Država bi trebalo da nas oslobodi PDV-a što bi bio direktni podsticaj svakom proizvođaču, a time bi bili pošteđeni i bespotrebne administracije - smatra Erić.

Dodaje da, što se tiče podsticaja na lokalnom nivou, Gradska uprava bi trebalo da prepozna ozbiljnije proizvođače i da ih stimuliše da uvećaju proizvodnju.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak