Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Podrinje pogodno za proizvodnju bagremovog meda - Pčelari se nadaju obnovi kestenove šume radi raznovrsnije paše

(Foto: kosolovskyy/shutterstock.com)
Pčelarstvo u Zvorniku je dosta razvijeno, mnogi pčelari imaju više od 100 pčelinjih zajednica, dok moja porodica broji više od 700, kaže na početku razgovora za eKapiju Branko Mihić, predstavnik Udruženja pčelara Bagrem iz Zvornika koje je osnovano 2007. i broji oko 120 članova.

- Podrinje je jako pogodno za proizvodnju bagremovog meda. Zvorničko jezero i kanjon Drine obiluju sa dosta vrbe, jošike, drenjka i ostlih drvenastih biljaka koje u februaru daju jaku polensku pašu što je osnov za razvoj pčelinjih zajednica. Nekada smo u okolini Zvornika imali i kestenovu pašu, tj. kestenove šume. Kad bi one mogle da se obnove, bilo bi idealno.

Mihić nam kaže da lokalna zajednica podržava pčelarstvo i da se iz budžeta Grada Zvornika finansira rad Udruženja, kao i da se subvencionišu pčelari sa manje od 50 košnica, koji nemaju pravo na republičku subvenciju, u iznosu od 10 KM po pčelinjoj zajednici.

- Takođe svi skupovi Udruženja se održavaju u opštiskoj sali i svaki odlazak na sajam u Beograd ili neki drugi grad plaća nam lokalna zajednica. Napomenuo bih i da nas Turistička organizacija Grada Zvornika uvijek poziva da besplatno predstavimo svoje proizvode na štandovima koje obezbijeđuje Gradska uprava.

Kaže da Zvorniku nedostaje objekat u kojem bi domaći proizvođači mogli da plasiraju svoje proizvode, te da bi im ustupanje nekih prostorija koje se ne koriste ili izgradnja novog objekta u ove svrhe itekako dobro došla.

Dugogodišnja tradicija uzgoja matica

Poljoprivredno gazdinstvo porodice Mihić uzgaja matice više od 20 godina. Prije četiri godine u ovaj projekat se uključila i Vlada RS uz stručni nadzor i program selekcije.

- Vlada RS subvencioniše svaku našu uzgojenu maticu sa 15% od njene prodajne cijene. Uzgojem matica na teritoriji Zvornika bavi se još 3-4 pčelara, međutim, naše matice se izdvajaju zato što su selekcionisane, tj. prošle su kontrole nadležnih organa - ističe Branko Mihić.

Zvornički pčelari svoje proizvode, dodaje, najčešće prodaju na teritoriji Zvornika i na sarajevskom tržištu.

- Na području Zvornika najčešće se proizvodi bagremov med. Međutim, dosta pčelara vozi pčele na Romaniju, pa tako imamo i livadski med.

Na pitanje da li bavljenje pčelarstvom može da obezbijedi adekvatne prihode, naš sagovornik odgovara da može, ali uz uslov da broj košnica mora biti veći od 200 i da se proizvodi što više pčelinjih proizvoda - med, polen, propolis, matična mliječ, vosak, matice i rojevi za prodaju.

- Ovo je bio najhladniji april u zadnjih 50 godina, vegetacija kasni. Mrazevi su vjerovatno prošli, tako da se nadamo dobroj bagremovoj paši. Svaki prinos preko 15 kg bio bi zadovoljavajući.

Što se tiče planova Udruženja u narednom periodu, kaže nam da će svoje aktivnosti usmjeriti na sadnju medosnog bilja i edukaciju mladih pčelara.Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak