Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Završetak kanalizacije u Branjevu do kraja godine - Slijedi izgradnja prečistača otpadnih voda vrijednog oko 3 mil KM

Branjevo
Branjevo (Foto: Grad Zvornik / Slobodanka Savić)
Do kraja 2021. godine biće postavljena kanalizaciona mreža u Branjevu, rečeno je za eKapiju u Gradskoj upravi grada Zvornika.

Podsjećamo, ovaj projekat Grad Zvornik realizuje zajedno sa Češkom razvojnom agencijom, a izvođač radova je lokalna firma Keso gradnja. Vlada Češke je za završetak kanalizacione mreže u Branjevu izdvojila 1,1 mil EUR, dok je Grad Zvornik obezbijedio 962.000 КM.

Projektom izgradnje kanalizacione mreže obuhvaćeno je više od 800 domaćinstava u mjesnoj zajednici Branjevo. Ukupna dužina mreže je 33 kilometra i tu je uračunat primarni i sekundarni vod, odnosno kompletan glavni vod i vodovi do svakog domaćinstva. Projekat će kompletno biti gotov u novembru 2023. što podrazumijeva i izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

- Češka razvojna agencija izabrala je kompaniju koja radi projektnu dokumentaciju za prečistač otpadnih voda za 400.000 КM. Grad Zvornik u narednih mjesec dana treba da obezbijedi zemljište na kome će biti postavljeno postrojenje. Tehnologija i cijeli postupak za izgradnju prečistača otpadnih voda za oko 5.000 korisnika vodi Češka razvojna agencija. Preliminarna procjena je da će prečistač koštati oko 3 mil КM. Кonačna cijena biće poznata tek nakon studijskih posjeta Češkoj gdje bi Grad Zvornik trebao izabrati vrstu prečistača - istakli su iz Gradske uprave Zvornika.

Dodaju da je u 2020. u projekat kanalizacije i prečistača u mjesnoj zajednici Branjevo uloženo je nešto više od 3,5 mil КM. Rok za završetak projekta prema potpisanom Memorandumu sa Češkom razvojnom agencijom je novembar 2023. godine.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak