Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Rekonstrukcija bolnice i izgradnja novog bloka biće gotovi u martu 2022. - Za opremanje izdvojeno 19 mil KM

(Foto: bolnicazvornik.com)
Rekonstrukcija bolnice u Zvorniku, započeta 9. jula prošle godine, kojom bi trebalo da se rekonstruiše i adaptira oko 3.000 m2 postojećeg objekta, planirano je da se završi u martu 2022. godine, otkrivaju za eKapiju iz Opšte bolnice Zvornik.

U okviru radova rekonstrukcije, planirana je i izgradnja novog bloka bruto površine 3.915 m2. Novi blok bolnice će biti povezan sa postojećim, tako da će činiti jednu fizičku i funkcionalnu cjelinu.

- Izgradnja novog bloka bolnice se odvija u složenim prirodnim uslovima, odnosno uslovima sa složenom geotehničkom građom i trenutno je u fazi zemljanih radova, odnosno zaštite i obezbjeđenja temeljne jame. Zbog tipa stijena i nagiba padine bilo je potrebno izvršiti veliko zasijecanje terena i veliki iskop, koji je potrebno obezbijediti i osigurati stabilne uslove u terenu nakon građeviskih radova, kao i uslova obezbijeđenja bezbjedne eksploatacije objekta u budućnosti. To praktično predstavlja jedan od najznačajnijih segmenata gradnje - objašnjavaju iz Bolnice.

U prizemlju nove zgrade bolnice nalaziće se prijemne i КSZ-e ambulante, na prvom spratu Odjeljenje za hirurške grane, zatim na drugom Onkologija, kao i Služba patologije, a treći sprat će biti povezan sa Internim odjeljenjem i internističkim granama.

- Izgradnja i opremanje novog bloka bolnice će u znatnoj mjeri uticati na poboljšanje kvaliteta zdravstvenog sistema u Zvorniku, samim tim što će se povećati broj usluga koje pruža naša ustanova.

Za medicinsku i nemedicinsku opremu biće izdvojeno 19 mil КM.

(Foto: Grad Zvornik / Slobodanka Savić)
- Realizacijom projekta dobićemo i novu opremu, i to najnovije dijagnostičke aparate: radiološke, laboratorijske, ultrazvučne, mikrobiološke i patološke. Prije svega, izdvajamo aparat za Magnetnu rezonancu, koji regija Birač do sada nije imala, kao i novi CT aparat. Takođe, kompletno nova medicinska oprema za 4 operacione sale, najnoviji instrumentarij za operacioni blok, biće zamijenjeni svi bolnički kreveti. Do sada su isporučena i dva najmodernija sanitetska vozila, kao i MRI i CT aparat, za koje očekujemo da počnu sa radom u skorije vrijeme. Isporučena su i dva najnovija 4D ultrazvučna aparata, EEG i EMNG aparati, CR sistem i laboratorijski aparati - istakli su iz ove ustanove.

Podsjećamo, u prisustvu premijera RS Radovana Viškovića i gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića, 19. juna 2020. godine su u Zvorniku, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, direktor Bolnice Ivan Popović i direktor Enikon-gradnje Miroslav Lazarević potpisali Sporazum o obezbjeđenju dijela finansijskih sredstava i načinu finansiranja Projekta "Izgradnja i opremanje novog objekta, rekonstrukcija, adaptacija i opremanje postojećeg objekta JZU Bolnica".

Popović i Lazarević potpisali su i Ugovor o izgradnji i opremanju novog objekta, rekonstrukciji, adaptaciji i opremanju postojećeg objekta JZU Bolnica. Ukupna vrijednost projekta je 29 mil КM od čega je učešće Vlade RS oko 27 mil КM, Vlade Republike Srbije 1,5 mil КM i Grada Zvornika oko 600.000 КM.

Popović je tada rekao da će za medicinsku i nemedicinsku opremu biti izdvojeno 19 mil КM, a za građevinske radove koji osim gradnje novog bloka, rekosntrukcije i adaptacije postojećeg, predviđaju i izgradnju parking galerije, kao i uređenje prostora oko bolnice, oko 10 mil КM.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak