Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Jovan Tomić, direktor preduzeća Vodovod i komunalije - Izgradnja kanalizacionog sistema Sjever koštaće oko 11 mil KM

Jovan Tomić
Jovan Tomić (Foto: Grad Zvornik / Danica Pelemiš Subotić)
Ukupna dužina kanalizacije na području Zvornika je 12,93 km. Postoji sedam kolektora i brojni sistemski i pojedinačni ispusti koji su ništa više od izlaza sirovih cijevi bez ikakvih struktura za regulaciju ili miješanje protoka. Ne postoji uređaj za prečišćavanje otpadnih voda, pa se otpadne vode završavaju u potoku Zlatica i rijeci Drini. U poslednjih pet godina naselje Tabanci, svih 911 stanovnika, i jedan dio naselja Branjevo, oko 1.700, dobili su kanalizaciju koja je pod upravom AD Vodovod i komunalije. Oko 50% ukupnog stanovništva grada Zvornika ima pristup uslugama odvodnje otpadnih voda, objašnjava nam stanje kanalizacionog sistema direktor preduzeća Vodovod i komunalije Jovan Tomić.

Imajući u vidu nepovoljnu situaciju na zbrinjavanju otpadnih voda i lošijoj tehničkoj opremljenosti vodovodnog sistema, sa Tomićem smo razgovarali o planovima za izgradnju kanalizacione mreže, prečista otpadnih voda, ali i o nabavci nove opreme u cilju modernizacije poslovanja.

eKapija: Koliko je Zvornik u proteklom periodu radio na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže?

- Do 2008. u Zvorniku je bilo sporadičnih ulaganja i pokušaja da se popravi vodosnabdijevanje uglavnom gradske zone. Gradski vodovod je isporučivao vodu samo gradu Zvorniku i prigradskim naseljima Karakaj i Drinjača, a mjesnoj zajednici Divič uz stalne restrikcije. Od 2008. na ovamo Gradska uprava formira tim koji se sistemski bavi razvojem vodovodne i kanalizacione mreže.

Bunari u Karakajskom polju počeli su da rade 2008. i na taj način ukinute sve restrikcije i omogućena proširenja mreže. U periodu između 2012-2014. godine urađena je rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže ulaska u Zvornik iz pravca sjevera do izlaska iz Zvornika. U istom periodu rekonstruisan je veći dio vodovodne mreže u gradskim područjima Borik i Zvonik. Takođe, zbog dotrajalosti zamijenjen je potisni i povratni vod od zgrade Arena do rezervoara Lisičnjak i od Ulice Vuka Karadžića do bazena Grobnice. U mjesnoj zajednici Karakaj zamijenili smo glavni distributivni cjevovod od mosta na rijeci Hoči do raskrsnice prema Sapni.

eKapija: Da li su radovi na kanalizacionoj mreži u Branjevu završeni?

- Projekat završetka kanalizacione mreže i prečistača u mjesnoj zajednici Branjevo je zajednički projekat Češke razvojne agencije i Grada Zvornika. Prije svega moram istaći da smo bili prezadovoljni onog dana kada su nam iz Češke javili da je naš prijedlog izabran i da će se realizovati. Imajući u vidu veličinu projekta i značaj za građane koji tu žive, mi smo tražili na raznim stranama sredstva neophodna za njegovu realizaciju. Grad je iz svog budžeta predvidio dio finansijskih sredstava, ali to nije bilo dovoljno. Tehnologija je jako skupa u ovoj oblasti, pogotovo kada želite da ispoštujete sve postulate savremene gradnje i zaštite životne sredine. Partner iz Češke je na sebe preuzeo svu opremu neophodnu za kanalizacionu mrežu i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Grad finansira ugradnju kanalizacije i zemljište neophodno za postavljanje prečistača. Vrijednost opreme je 1,2 mil EUR i to je realizovano u 2020. Posao izvodi zvornička firma Keso gradnja, a završetak kanalizacione mreže predviđen je za kraj 2021. Preostale aktivnosti vezane za ovaj projekat su u toku. U Zvorniku pripremaju zemljišnu parcelu za postrojenje, a Češka razvojna agencija je izabrala kompaniju koja će uraditi projekat prečistača. Zbog pandemije virusa korona nismo uspjeli otići u Češku, kao što je projektom predviđeno, i da na licu mjesta obiđemo nekoliko varijanti prečistača da bismo na kraju izabrali najbolji za Branjevo.

eKapija: Takođe, u ovoj mjesnoj zajednici je u planu i izgradnja prečistača otpadnih voda koji će biti prvi urađen na teritoriji grada. U kojoj fazi je realizacija ovog projekta? Kolika je njegova vrijednost?

- Svjesni smo da budućnost zavisi od naših napora da zaštitimo ono što već imamo, kao što su prirodni resursi. Rijeku Drinu možemo je nazvati prirodnim fenomenom. Svi gradovi i opštine smješteni uz ovu rijeku svoje otpadne vode puštaju u Drinu. Ona zasad ima tu prirodnu osobinu da vrši samoprečišćavanje. Naš cilj je da joj pomognemo kako bismo što duže i mi i naši potomci mogli uživati u njenim prirodnim ljepotama. Zvornik zasad realizuje dva projekta za dva prečistača. Jedan je u mjesnoj zajednici Tabanci, za otprilike 1.000 korisnika i očekujemo do kraja godine da će biti instaliran. Drugi, mnogo veći je ovaj iz projekta saradnje sa Češkom razvojnom agencijom u mjesnoj zajednici Branjevo. Ovaj prečistač priprema se za cirka 5.000 korisnika. Branjevo se nalazi na sjevernom području grada Zvornika, jedna je od većih mjesnih zajednica i sigurno među najnaseljenijima. Na osnovu projekta prva faza obuhvata 2.500 korisnika i druga još 2.500. Mi smo imali neke procjene zasnovane na Studiji, koja je rađena 2016. godine, međutim, kako kažu iz Češke razvojne agencije ta procjena će biti poprilično uvećana. S obzirom da mi ne finansiramo prečistač, u Memorandumu je navedeno da ćemo prilikom izbora vrste prečistača i izvođača biti upoznati sa sadržinom ugovora. Neka gruba procjena je da bi to moglo koštati između 2,5 i 5 mil KM.
(Foto: Danica Pelemiš Subotić)
eKapija: Kakvi su dalji planovi sa izgradnjom kanalizacione i vodovodne mreže na području grada?

- Trenutno se razgovara o dva vodovodna sistema i to Vodovod Lokanj-Pilica i Vodovod Zapad čija procijenjena vrijednost je oko 6,3 mil KM. Takođe, Grad Zvornik se prijavio na poziv Svjetske banke za učešće u projektu upravljanja otpadnim vodama sa projektnom idejom za postavljanje prečistača za grad Zvornik. To je prije svega kapitalni projekat i zahtijeva dugoročno planiranje i realizaciju. Gradonačelnik je svjestan važnosti i veličine jednog takvog poduhvata, ali smo radeći na terenu uvidjeli da je najbolje započeti takve procese na vrijeme. Pored toga što ćemo unaprijediti naš sistem, mi ćemo zaštititi životnu sredinu i generacijama koje dolaze osigurati zdravije okruženje. Kompletan projekat je za nekih 29.000 korisnika, prečistač bi bio postavljen u zoni Karakaja, a o njegovo vrijednost još ne možemo da govorimo s obzirom na to da nemamo projektnu dokumentaciju. Imamo Studiju koja u grubim procjenama kaže da će nam za realizaciju ove ideje trebati nekoliko desetina miliona konvertibilnih maraka. Takođe, planiramo i kanalizacioni sistem Sjever, čija procijenjena vrijednost je oko 11 mil KM.

eKapija: Šta podrazumijeva projekat Vodovod Sjever i u kojoj je fazi? Kolika je njegova vrijednost?

- Važnost vodovoda Sjever za grad Zvornik je velika. Obezbijeđena je mogućnost da se na isti priključi 1.000 domaćinstava, a ujedno trasiran je razvojni put i način kada je u pitanju razvoj vodovodne infrastrukture, čime su pokrenuti svi sljedeći projekti. Vodovod Sjever obuhvata mjesne zajednice Skočić, Trnovica, Jasenica, Kiseljak, Pađine, Roćević i Donji Šepak, najvažniji je u posljednjih 30 godina na ovom području. Negdje oko 860 domaćinstava dobilo je vodu. Vodovod je rađen u dvije faze u ukupnoj vrijednosti od oko 4,8 mil KM.

eKapija: Kolika je ukupna vrijednost radova koji se trenutno realizuju na području grada?

- Trenutno su na području grada u toku tri velika projekta. Vodovod Lokanj-Pilica čija je vrijednost nešto više od 2 mil KM, zatim prečistač u mjesnoj zajednici Tabanci od oko 600.000 KM i projekat završetka kanalizacione mreže u mjesnoj zajednici Branjevo u procijenjenom iznosu od oko 3,5 mil KM. Iznos novca za prečistač nam još uvijek nije poznat, a njega će finansirati Češka razvojna agencija u naredne dvije godine.

eKapija: Da li imate planove za modernizaciju mreže, u smislu mikrolociranja kvarova, uvođenja sistema za daljinsko mjerenje potrošnje vode kod krajnjih korisnika... ?

- Iako trenutno nismo finansijski spremni da možemo razmišljati o dugoročnim ciljevima i tehničkom unapređenju funkcionisanja vodovodnog sistema, razvili smo automatski sistem nadzora i upravljanja vodovodnim sistemom što nam olakšava funcionisanje. Zbog smanjenja rashoda i podizanja efektnosti bavimo se otkrivanjem kvarova na mreži, ali sa skromnom opremom te nemamo kvalitetan rezultat. Neophodna su veća ulaganja kako bismo imali kvalitetniji rezultat. U planu je nabavka ove opreme. Krajnji cilj koji bi u znatnoj mjeri doprinio kvalitetnom i efikasnom radu jeste ugradnja uređaja za daljinsko mjerenje potrošnje. Za takvu aktivnost neophodno je ulaganje koje trenutno prevazilazi naše mogućnosti, ali je svakako u fokusu naših ciljeva. Trenutno smo u fazi postavljanja kontrolnih tačaka na mreži koje nam pomažu u kontroli sistema, ali i na otkrivanju gubitaka.

eKapija: Kako ste zadovoljni poslovanjem u proteklom periodu?

- AD Vodovod i komunalije ima pozitivan poslovni rezultat u posljednjih 15 godina što je korektno kad se uzme u obzir vrijeme i okruženje za poslovanje. Naravno da postoji mnogo prostora za napredak i još bolje rezultate. Za dobar rezultat neophodno je da tri osnovna stuba na kojima stoje javne usluge, a tu su: grad i država, korisnici usluga i komunalno preduzeće imaju isti cilj i budu dovoljno jaki da obezbijede sigurnost u vodosnabdijevanju za duži period.

eKapija: Koji će biti strateški izazovi Vodovoda u narednim godinama?

- Vodovod mora sebi postaviti za cilj sledeće prioritete koji će omogućiti dugoročnu sigurnost u isporuci vode i zbrinjavanju otpadnih voda, a to su: jačanje kadrovski i tehnički kako bimo odgovorili potrebama društva, ekonomska stabilnost, kao i zajedničko planiranje poteza sa gradskom upravom u ovoj oblasti kako bi svi građani imali mogućnost korištenja ovih usluga i sa istim bili zadovoljni.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak