NavMenu

Kraći put do uspjeha: Agencija TEC razvila alate za analizu poslovanja kompanija i tržišta kapitala

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 05.09.2011. 11:14
Komentari
Podeli

Agencija TEC, Društvo za finansijsko–poslovni konsalting i usluge d.o.o, posluje od 2006. godine i radi na razvoju softverskih alata namijenjenih analizi poslovanja kompanija i tržišta kapitala u BiH.

Kroz različite alate pružaju klijentima podršku u domenu analize finansijskih izvještaja, analiza vezanih na bh. tržišta kapitala i upravljanja rizicima.

TEC je akronim za riječi Technology-tehnologija, Economy–ekonomija, Consulting-savjetovanje, a korištenjem tehnologije i ekonomskih znanja ova agencija uspješno razvija softverske alate i nudi savjetovanje u oblasti finansijske analize i upravljanja rizicima.

StockEX system

U pet godina postojanja, TEC je razvio program za analizu dioničkih društava po nazivom "StockEX system" koji pokriva kompanije koje kotiraju na sarajevskoj (SASE) i banjalučkoj (BLSE) berzi. StockEX system prvenstveno je namijenjen za institucije koje svoje poslovanje zasnivaju na tržištu kapitala, kao što su društva za upravljanje investicijskim fondovima, banke depozitari, investicijski fondovi.

Alat je zasnovan na modelu pristupa bazi koja trenutno sadrži preko 4 miliona pojedinačnih podataka, a koji se po zahtjevu korisnika procesuiraju u korisne informacije prilikom donošenja investicijskih odluka. Klijenti agencije TEC, koji koriste StockEX system, trenutno upravljaju imovinom preko 300 miliona KM.

Bon.ba – ključ za uspjeh

Predstavnici agencije TEC, kroz dosadašnji rad sa klijentima, uočili su da na nivou BiH generalno postoji nedostatak u pogledu pristupa informacija i njihove uporedivosti. S tim ciljem su pristupili izradi proizvoda Bon.ba koji predstavlja bazu finansijskih izvještaja 33.000 privrednih društava registrovanih kao d.o.o odnosno d.d./a.d. sa područja FBiH i RS-a.

Osnovna svrha baze Bon.ba je brz i jednostavan pristup finansijskim podacima radi kvalitetnijeg donošenja poslovnih odluka.

Naime, baza se nalazi na USB stick-u, izuzetno je jednostavna za upotrebu i ne posjeduje ograničenje korištenja u vremenu trajanja pretplate.

Kroz TEC-ovu aplikaciju, finansijski izvještaji za posljednje tri godine (2008.-2010.), finansijski pokazatelji poslovanja, industrijske, granske, sektorske analize i statusi transakcijskih računa (aktivan/blokiran) privrednih društava postaju dostupni u svakom trenutku za 33.000 kompanija koje su svoje izvještaje dostavile u AFIP i APIF. Pristup ovim podacima zasnovan na osnovu ugovora sa Agencijom za finansijske, informatičke i posredničke usluge (AFIP) d.d Sarajevo, Agencijom za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) a.d. Banja Luka te Centralnom bankom Bosne i Hercegovine tako da se isključivo radi o javno dostupnim podacima.

Bon.ba može se koristiti kao sistem za provjeru poslovnih partnera (kupaca i dobavljača) sa stanovišta njihovog trenda poslovanja, likvidnosti, zaduženosti, statusa računa kod komercijalnih banaka. Posebna mogućnost koja se pruža upotrebom Bon.ba je kreiranje sektorskih prosjeka poslovanja u okviru kojih se može procijeniti i pozicionirati svaka kompanija u odnosu na sektor u kome ona posluje. Na taj način može se zaključiti da li se radi o kompaniji koja posluje bolje ili lošije u odnosu na prosjek svog sektora i time joj procijeniti bonitet i kreditnu sposobnost.

Naime, ako ste se ikada zapitali kako posluju Vaši konkurenti, kako izgleda Vaše poslovanje u odnosu na njih ili da li je nekim od Vaših kupaca ugrožena likvidnost, Bon.ba je proizvod za Vas. On će uštediti vaše vrijeme i novac na putu do uspjeha.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.05.2024.  |  Građevina

Stanivuković povodom izmjena regulacionog plana: Izgradnja Ćiriličnog parka nikada nije bila upitna

Nakon što se već oglasio najavom da će zaustaviti izmjene regulacionog plana, a povodom pisanja medija da će izmjenama ovog plana umjesto vrtića, odnosno škole, pored Ćiriličnog parka u Banjaluci nići neboder, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je još jednom ponovio da izgradnja Ćiriličnog parka ostaje kako je i najavljena. Naime, u posljednjem tekstu koji je objavljen na zvaničnoj stranici Grada Banjaluka istaknuto je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.