NavMenu

Usaglašen Memorandum o razumijevanju za projekat gasne interkonekcije Srbija-Rumunija, uskoro potpisivanje

Izvor: eKapija/Beta Ponedjeljak, 20.05.2024. 15:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija planira da u narednim godinama u saradnji sa Rumunijom sprovede projekte iz oblasti energetike kao što su izgradnja gasnog interkonektora i RHE Đerdap 3. Ovi projekti bili su i tema razgovora ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović i ambasadorke Rumunije Silvije Davidoju.

- Rumunija i Srbija neguju tradicionalne dobre, prijateljske i partnerske odnose. Usaglasili smo Memorandum o razumevanju u vezi sa realizacijom projekta gasne interkonekcije Srbija-Rumunija, koji očekujemo da bude potpisan uskoro. Ova interekonkcija nam je važna zbog diversifikacije snabdevanja gasom i dodatne sigurnosti snabdevanja potrošača - navela je Đedović Handanović posle sastanka na svojim društvenim mrežama.

Ona je istakla da vrednost investicije u izgradnju deonice od Mokrina do granice sa Rumunijom dužine 12,8 kilometara, iznosi 12 mil EUR i da je plan da izgradnja bude završena tokom 2026. godine. Dodala je da je gasna interkonekcija Srbija-Rumunija dugačka 85 kilometara sa rumunske strane, navodeći i da je obezbeđena podrška Evropske unije za izgradnju ove deonice.

- Nakon uspešno završene revitalizacije HE Đerdap 1, kojom je dobijeno novih 114 zelenih megavata, i produžen radni vek elektrane za najmanje 30 godina, naredne godine treba da počne revitalizacija i HE Đerdap 2. Za elektroenergetski sistem Srbije rekonstrukcija i povećanje snage HE Đerdap 2 za oko 50 MW značiće veću stabilnost, kao i upotrebljivost rekonstruisanih agregata u narednih najmanje 30 godina od rekonstrukcije - istakla je Đedović Handanović.

Ona je naglasila da je za obezbeđivanje dovoljno energije za balansiranje novih kapaciteta iz OIE u procesu energetske tranzicije, posebno važna izgradnja novih reverzibilnih hidroelektrana.

- Izgradnja RHE Đerdap 3 jedan je od najvećih projekata ne samo u Srbiji nego i u regionu. Završena je Prethodna studija opravdanosti sa Generalnim projektom, a Vlada Srbije proglasila je izgradnju RHE Đerdap 3 projektom od posebnog značaja. Koordinacija sa kolegama iz Rumunije biće veoma važna kako bismo realizovali ovako kompleksan projekat i zato smo formirali timove i na srpskoj i na rumunskoj strani koji će usko sarađivati u budućnosti - navela je ministarka.

Na sasatanku je razgovarano i o planovima za povećanje kapaciteta za prenos električne energije, imajući u vidu značajan obim trgovine električnom energijom koji se obavlja između dve zemlje. Obe zemlje deo su Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, a kroz projekat Beograd planirano je da se prenosni kapaciteti na srpsko-rumunskoj granici povećaju za oko 500 megavata

Trgovina električnom energijom čini gotovo 30% od naše ukupne razmene sa Rumunijom u prethodnoj godini, koja će nastaviti da bude pouzdan partner Srbije i ubuduće, zaključila je resorna ministarka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.06.2024.  |  Saobraćaj

Pola miliona za podsticanje uvođenja novih avio-linija u CG

Vlada je na telefonskoj sjednici dala saglasnost Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO) da 510 hiljada EUR sa podračuna namijeni za podsticajne mjere koje imaju za cilj rast turističkog prometa sa emitivnih tržišta organizovanim avio-prevozom. U Vladi očekuju da se tih pola miliona EUR upotrijebi za uvođenje novih avio-linija kojima se Crna Gora povezuje sa destinacijama sa emitivnog tržišta i/ili povećanjem broja rotacija na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.