NavMenu

Rekonstrukcija ili izgradnja novog hotela Monument - Austrijski investitor želi da uloži 100 mil KM na Kozari

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.05.2024. 12:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrey Burmakin/shutterstock.com)Ilustracija
RS je u u završnim pregovorima sa austrijskim investitorom koji želi da investira oko 100 mil KM u izgradnju hotela na Kozari, rekao je za eKapiju Ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić sa kojim smo razgovarali na Jahorina ekonomskom forumu.

- U pitanju je lokacija hotela Monument. Na investitoru je da procijeni da li će da rekonstruše postojeći hotel ili da izgradi novi poštujući sve procedure zaštićenog područja, odnosno nacionalnog parka. Vlada će ga pratiti kroz projekte koji će modernizovati saobraćajnice, povećati kapacitet električne energije i urediti dodatne sadržaje u nacionalnom parku kao ponudu za turiste koji dođu u taj hotel - ističe Šulić za naš portal.

Dodaje i da postoji mogućnost proglašenja Kozare za vazdušnu banju.

- Kozara je nacionalni park u kome gravitira oko 400.000 domaćih turista. Osim toga što je nacionalni park, Kozara je brend kada je u pitanju istorijski turizam i samo ako to uzmemo u obzir, Kozara već ima potencijal da bude turistička destinacija 365 dana u godini.

Podsjećamo, firma C&M Trade iz Bijeljine kupila je hotel Monumet u stečaju u avgustu 2022. godini. Pomenuta firma se tada obavezala da će održati djelatnost, zaposliti najmanje 15 radnika, te u hotel uložiti minimalno 1,5 mil KM. Međutim, ništa od navedenog nije ispunjeno.

Inače ova firma je već pola godine od kupovine hotela razmišljala o njegovoj prodaji.

Na Kozari trenutno postoje dva hotela, od kojih je jedan Monument koji ne radi, a koji je po smještajnom kapacitetu znatno veći od drugog hotela koji posluje.

Prodaja hotela moguća uz prenos obaveza

Tadašnja stečajna upravnica Monumenta Dosta Baraković je ranije objasnila da je prodaja hotela moguća, ali ukoliko se prodajom preuzmu i obaveze iz ugovora, odnosno ako se onaj ko ga kupi od bijeljinske firme obaveže da će održati djelatnost, zaposliti radnike i uložiti minimalno 1,5 mil KM.

Podsjećanja radi, Dragiša Savić, vlasnik Župa komerca iz Laktaša, hotel Monument je kupio 2004. godine, od akcionarskog društva Ugostiteljstvo i turizam iz Prijedora za pola miliona maraka.

To je bila četiri puta niža cijena od njegove knjigovodstvene vrijednosti. Godinu dana kasnije je u renoviranje uložio 4 mil KM.

Župa komerc je prije četiri godine otišla u stečaj, a u okviru stečajne mase prodavan je Monument.

Hotel, koji je do rata nosio ime Kozara, ima smještajni kapacitet od 120 kreveta, saune, teretanu, aperitiv i kamin bar.

S. Šubara


Hotel Monument Kozara
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.06.2024.  |  Saobraćaj

Pola miliona za podsticanje uvođenja novih avio-linija u CG

Vlada je na telefonskoj sjednici dala saglasnost Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO) da 510 hiljada EUR sa podračuna namijeni za podsticajne mjere koje imaju za cilj rast turističkog prometa sa emitivnih tržišta organizovanim avio-prevozom. U Vladi očekuju da se tih pola miliona EUR upotrijebi za uvođenje novih avio-linija kojima se Crna Gora povezuje sa destinacijama sa emitivnog tržišta i/ili povećanjem broja rotacija na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.