NavMenu

Megaprojekat Crystalico još samo na papiru živi, realizaciju stopirali investitori

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.05.2024. 13:29
Komentari
Podeli
(Foto: ADS Studio)
Stambeno-poslovni kompleks Crystalico u Tuzli još uvijek živi samo na papiru, a da li će i kada doći na red njegova realizacija, niko sa sigurnošću ne može da kaže.

Ono što je činjenica jeste da je još 2019. godine javnost prezentovan idejni projekat nesvakidašnjeg idejnog rješenja, a gradsko vijeće Tuzle je snažno podržalo regulacioni plan sa 22 glasa za i 4 suzdržana, a na osnovu zahtjeva vlasnika cjeline nekadašnjeg kompleksa Livnice u Tuzli, i prema potrebama budućih investitora i u saradnji sa stručnim ljudima Zavoda za urbanizam kao nosioca izrade Regulacionog plana "Irac jug – I faza"

Međutim, i pet godina nakon najavljene investicije, osim pribavljene dokumentacije, projekat nije ušao u fazu izgradnje.

Kako se navodi u prilogu FTV emitovanog u emisiji Mreža, investitor je kompanija Arba čiji su vlasnici Marlon Afzal Abdoelrahiman i Mohammed-Azem Rodjan sa nizozemskim adresama, dok preduzeće Arba doo Tuzla koja je smještena u krugu Livnice godinama posluje bez ikakvih prihoda, sa gubicima i ima jednog zaposlenog.

Sead Džafić je za FTV je objasnio zbog čega projekt nije realizovan. Prema njegovim riječima, razlog za to je nestabilna situacija u državi.

– Ova naša politička situacija u državi, ljudi su izvana i ne žele jednostavno, dok se ne smiri, da bilo šta investiraju. Nije to mala investicija tako da zasad nema ništa – kazao je Džafić.

On tvrdi da investitori nisu još odustali, da su dali neki avans, povadili dokumentaciju…

Džafić je još uvijek vlasnik Livnice čelika i njene nepokretne imovine. Sa holandskim investitorom, kako kaže, ima predugovor.

U prilogu se navodi da je Jasmin Imamović, bivši gradonačelnik Tuzle, kazao da je tadašnja gradska vlast uradila sve da ova investicija stigne u Tuzlu. Istaknuo je da su investitori dolazili na sastanak da se predstave i da su rekli da imaju velike ambicije i da su napravili idejni projekat. Dodao je da grad stvara uslove, ali da je sve u rukama investitora. On je istakao da je je to velika investicija, najavljena od milijarde i da je zavladao veliki interes javnosti.


Inače, kako su rekli u Službe za prostorno uređenje Grada Tuzla da je regulacioni plan istekao i Crystalico više nema šanse te da se mora raditi novi regulacioni plan.

Sarajevska firma ADS Studio je uradila urbanističko–arhitektonski projekat stambeno-poslovnog centra radnog naziva Crystalico, a kako je zamišljen cjelokupni kompleks čitajte OVDJE.

stambeno poslovni kompleks Crystalico (projekat)
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.06.2024.  |  Saobraćaj

Pola miliona za podsticanje uvođenja novih avio-linija u CG

Vlada je na telefonskoj sjednici dala saglasnost Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO) da 510 hiljada EUR sa podračuna namijeni za podsticajne mjere koje imaju za cilj rast turističkog prometa sa emitivnih tržišta organizovanim avio-prevozom. U Vladi očekuju da se tih pola miliona EUR upotrijebi za uvođenje novih avio-linija kojima se Crna Gora povezuje sa destinacijama sa emitivnog tržišta i/ili povećanjem broja rotacija na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.