NavMenu

DIH ONEX realizuje projekat Cirkularni inovacioni hab (CI-Hub)

Izvor: Promo Utorak, 05.03.2024. 15:06
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay)
DIH ONEX uspješno je počeo sa implementacijom EU Interreg dunavskog projekta Cirkularni inovacioni hab (CI-Hub).

Opšti cilj projekta je unapređenje inovativnih kapaciteta u manje razvijenim regionima kroz korišćenje prednosti cirkularne (ili kružne) ekonomije.

Fokus projekta su manje razvijene regije Zapadnog Balkana, koje karakterišu mali iznosi izdvajanja za istraživanje i razvoj, manji nivo patentnih aplikacija, kao i manji nivo upotrebe IKT tehnologija u poslovanju preduzeća. Projekat je zasnovan na modelu prenosa korisničkog iskustva u lancima dobavljača u kontekstu industrije 4.0.

Kroz predviđene aktivnosti namjerava se stvoriti nova vrijednost zasnovana na principima cirkularne ekonomije (smanjenje, ponovna upotreba i recikliranje resursa) sa fokusom na dva sektora: prerada plastike i metala i građevinarstvo.

Specifični cilj projekta je razviti set instrumenata podrške preduzećima u procesu uvođenja principa cirkularne ekonomije. Projektne aktivnosti se odnose i na razvoj novih alata za unapređenje cirkularne ekonomije u manje razvijenim regionima, kao i transfer znanja iz razvijenih prema manje razvijenim regionima dunavske regije u oblasti cirkularne ekonomije.

Ovo je prilika i domaćim preduzećima da uvedu principe cirkularne i zelene ekonomije u svoje poslovanje.

U cirkularnoj ekonomiji, proizvodi su dizajnirani tako da se optimizuje njihova korisnost i životni ciklus, promoviše se ponovna upotreba, poboljšava se sakupljanje i ulaže se u infrastrukturu da bi se razvila tržišta za reciklirani materijal koji se zatim ponovo koristi za stvaranje optimizovanih proizvoda.

Predviđeno je i kreiranje akceleracijskog programa iz ove oblasti na transnacionalnom nivou, koji će biti prvi program ove vrste razvijen u EU.

Projektnom je previđanje uspostavljanje i trening centra koji će se baviti transferom znanja iz inovativnih regiona Njemačke i Austrije u ostale manje razvijene regione dunavske regije.

U projektu učestvuje 11 zemalja dunavske makro regije i iz svake zemlje po jedan partner.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske strateški je partner u projektu, a implementator projekta Digitalni inovacioni hab ONEX.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.06.2024.  |  Saobraćaj

Pola miliona za podsticanje uvođenja novih avio-linija u CG

Vlada je na telefonskoj sjednici dala saglasnost Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO) da 510 hiljada EUR sa podračuna namijeni za podsticajne mjere koje imaju za cilj rast turističkog prometa sa emitivnih tržišta organizovanim avio-prevozom. U Vladi očekuju da se tih pola miliona EUR upotrijebi za uvođenje novih avio-linija kojima se Crna Gora povezuje sa destinacijama sa emitivnog tržišta i/ili povećanjem broja rotacija na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.