NavMenu

Podnijeta tužba protiv RS zbog mHE Duboka

Izvor: eKapija Nedjelja, 19.05.2024. 14:48
Komentari
Podeli
Zaštita ovog područja donijela bi više benefita za lokalnu zajednicu nego gradnja mHE, navode u Centru za životnu sredinu Banjaluka - ilustracija (Foto: iLUXimage/shutterstock.com)Zaštita ovog područja donijela bi više benefita za lokalnu zajednicu nego gradnja mHE, navode u Centru za životnu sredinu Banjaluka - ilustracija

Centar za životnu sredinu iz Banjaluke podnio je tužbu protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, koje je izdalo obnovljenu ekološku dozvolu za malu hidroelektranu Duboka na istoimenoj rijeci koja protiče kroz područja opština Kneževo i Kotor Varoš, prenio je na svojoj internet stranici Centar za životnu sredinu.

- Rijeka Duboka je pravi prirodni biser koji bi mogao doživjeti značajnu devastaciju ukoliko se ostvare namjere privatne kompanije DSM Eelektrus iz Kotor Varoša da gradi malu hidroelektranu - navodi se u tekstu ove organizacije za zaštitu životne sredine.

U ovom kontraverznom projektu, kako oni navode, od samog početka stvari nisu postavljene na svoje mjesto.

- Ne postoji vodna dozvola bez koje se projekat ne može realizovati, građevinska dozvola je prestala da važi, te ne postoji Studija uticaja na životnu sredinu, pa tako nisu ni sagledani značajni aspekti uticaja izgradnje mini hidroelektrane na ovo područje - ističu u Centru za životnu sredinu iz Banjaluke.

Prema izmjenama i dopunama Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine, navodi se dalje u njihovom tekstu, područje vodotoka Duboke predviđeno je za zaštitu, što u izdatim dozvolama nije navedeno, a planirana trasa cjevovoda od vodozahvata do mašinske zgrade prolazi kroz privatne parcele za koje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

- Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se opština Kotor Varoš niti u jednom trenutku nije javno oglasila povodom ovog projekta, iako su mještani, građani opštine Kotor Varoš, nekoliko puta izrazili javno negodovanje povodom planirane izgradnje mHE Duboka - kažu u Centru za životnu sredinu napominjući da u obnovljenoj ekološkoj dozvoli navedena dužina cjevovoda iznosi 1.780 metara i podrazumijeva prolaz kroz parcele za koje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Prema riječima Ratka Pilipovića, pravnika iz Centra za životnu sredinu, ova dužina navedena je i u vodnoj saglasnosti i ekološkoj dozvoli, ali bitna razlika između ta dva dokumenta je u parcelama kroz koje cjevovod prolazi.

- Prema situaciji na terenu, prolazak cjevovoda kroz parcele navedene u ekološkoj dozvoli podrazumijeva njegovo proširenje na skoro 3.000 metara. Sama promjena dužine cjevovoda podrazumijeva i promjenu drugih tehničkih stvari, kao što su snaga turbine, dimenzije mašinske zgrade, pa ako se u postupku dokaže da su navodi iz tužbe tačni, to će podrazumijevati ukidanje svih do sada izdatih dozvola i ponovno pokretanje pojedinih postupaka, što uključuje i postupak dodjele koncesije - navodi Pilipović u ovom tekstu.

Tomo Dubovčanin, jedan od osnivača Koalicije za zaštitu rijeke Duboke ističe da se u ovom projektu pojavljuje niz malverzacija od strane različitih institucija, te da je od samog početka loše postavljen.

- Mi smo kao mještani i ljudi koji su odrasli na Dubokoj spremni da sa Republičkom zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS zajedno obiđemo teren kako bi se svi uvjerili da ovo područje posjeduje prirodne vrijednosti i bogatstva od kojih kompletna lokalna zajednica ima koristi i da radi toga, mještani i šira javnost neće dozvoliti stavljanje Duboke u cijevi radi privatnih interesa. Primjera radi, pošto se moja kuća nalazi na parceli gdje počinje šumski put prema vodopadu Skakavac, mogu slobodno reći da ovo mjesto godišnje posjeti do nekoliko hiljada ljudi, koji iza sebe ostave desetine hiljada maraka od čega korist ima lokalna zajednica - navodi Dubovčanin.


Na kraju ovog teksta Centar za zaštitu prirode navodi da je zaštita i očuvanje vodotoka Duboka u najvećem interesu opštine Kotor Varoš jer predstavlja značajnu turističku atrakciju, što su mnogobrojna planinarska udruženja i lokalno stanovništvo prepoznali.

- Zaštita ovog područja i održivo upravljanje bi donijelo mnogo više benefita za lokalnu zajednicu nego gradnja mini hidroelektrane - zaključuju u Centru za zaštitu prirode.

Podsjećamo, gradnja mini hidroelektrana na rijeci Dubokoj najavljena je još 2017. godine, kako se navodilo i u tekstu koji je prenijela eKapija, kao jedan od značajnih privrednih potencijala koji može doprinijeti razvoju i zapošljavanju.

Firma DSM Elektrus iz Kotor Varoša podnijela je tada Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za gradnju MHE Duboka. Tada je objavljeno da bi instalisana snaga Duboke trebalo da iznosi 249 kilovata, a da firma DSM Elektrus planira da na području Kotor Varoša gradi i MHE Vigošta na istoimenoj rijeci.

Inače, povodom najavljene gradnje MHE Duboka mještani su protestovali prije dva mjeseca, ukazujući i na pogubne posljedice po živi svijet kao i na neusaglašenosti u vezi sa pomenutim katastarskim česticama, o čemu je tada izvještavala i N1 televizija.

D. S. G.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.06.2024.  |  Saobraćaj

Pola miliona za podsticanje uvođenja novih avio-linija u CG

Vlada je na telefonskoj sjednici dala saglasnost Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO) da 510 hiljada EUR sa podračuna namijeni za podsticajne mjere koje imaju za cilj rast turističkog prometa sa emitivnih tržišta organizovanim avio-prevozom. U Vladi očekuju da se tih pola miliona EUR upotrijebi za uvođenje novih avio-linija kojima se Crna Gora povezuje sa destinacijama sa emitivnog tržišta i/ili povećanjem broja rotacija na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.