NavMenu

Energetska zajednica: Fondovi u sektoru energetike biće otvoreni i za BiH po uzoru na druge zemlje članice EU

Izvor: RTRS Ponedjeljak, 20.05.2024. 13:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jaroslava V/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim, ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem i ministrom energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH Vedranom Lakićem.

Na sastanku je razgovarano o evropskim standardima koje Republika Srpska, Federacija BiH i institucije na nivou BiH implementiraju u energetskom sektoru.

Ministar Košarac informisao je direktora Sekretarijata Energetske zajednice Lorkovskog o aktivnostima na organizaciji predstojećeg sastanka Ministarskog savjeta Energetske zajednice, koji će početkom jula biti održan u Banjaluci.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o preuzetim obavezama iz Trećeg energetskog paketa, s fokusom na Zakon o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH.

Usaglašeno je da je neophodno do kraja godine usvojiti Integrisani energetski i klimatski plan BiH, u koordinaciji i saradnji nadležnih institucija na svim nivoima vlasti.

Tema današnjih razgovora bila je i uspostavljanje Sistema za trgovanje emisijama EU (EU ETS), kao i EU Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM).

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Lorkovski podržao je i pohvalio aktivnosti institucija Republike Srpske na donošenju regulativa u vezi sa sertifikatima o porijeklu iz obnovljivih izvora energije, koji će omogućiti da sertifikati izdati od Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske budu priznati u trgovani na tržištu EU.

Na današnjem sastanku definisane su buduće aktivnosti nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH, a koje korespondiraju sa Planom rasta, te programom rada Savjeta ministara BiH, u kojem nije predviđeno usvajanje zakona o gasu na nivou institucija BiH.

Ministar Košarac takođe je pokrenuo pitanje otvaranja pristupa EU fondovima u sektoru energetike, nakon čega je direktor Sekretarijata Energetske zajednice potvrdio da će ovi fondovi biti otvoreni za BiH, po uzoru na druge zemlje članice EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.06.2024.  |  Građevina, Finansije

Poreska uprava RS kupuje zvorničku Mehaniku?

Pravobranilaštvo Republike Srpske dalo je preporuku da Vlada Srpske preko Poreske uprave kupi zvorničku Mehaniku, kćerku firmu Fabrike glinice Birač u stečaju Podsjećamo, cjelokupna imovine Mehanike (zemljište, objekti, oprema i zalihe) na prvoj licitaciji prije tri mjeseca bila je ponuđena na prodaju za 14,19 mil KM. Nakon što na tri licitacije i pored snižavanja prodajne cijene nije stigla nijedna ponuda, četvrta licitacija po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.