NavMenu

Stevanović naplatio dug koji IRB nije mogao

Izvor: Capital Ponedjeljak, 20.05.2024. 13:46
Komentari
Podeli
Miloš Stevanović (Foto: Advokatska kancelarija Stevanović)Miloš Stevanović
Bijeljinski advokat Miloš Stevanović koji je nedavno otkupio dospjela potraživanja Investiciono – razvojne banke (IRB) RS, počeo je da naplaćuje prva dugovanja od firmi čija je potraživanja kupio, saznaje Capital.

Naime, njegova firma Standard prva, koja je ranije nosila naziv Standard računovodstvene usluge, je cilju naplate duga podnijela prijedlog za stečaj preduzeća Natura vita iz Teslića.

Međutim, prijedlog je ubrzo povukla, jer je firma iz Teslića regulisala svoje obaveze.

- Predlagač je dostavio podnesak kojim se povlači podneseni prijedlog za otvaranje stečajnog postupka - stoji u rješenju Okružnog privrednog suda u Doboju.

Prema našim informacijama, ovo preduzeće je prema IRB-u imalo dug od oko 7 mil KM, a ta potraživanja je otkupio Stevanović.

Očigledno je da je Stevanoviću vrlo brzo uspjelo ono što je IRB godinama pokušavala – da naplati dug od firme iz Teslića.

Ono što je interesantno je da je Okružni privredni sud u Doboju prošle godine prodavao imovinu ovog preduzeća kako bi se namirila IRB koja tada još nije bila prodala potraživanja Stevanoviću.

IRB je ovom preduzeću, kako je već napomenuto, od 2011. do 2014. godine dala tri kredita vrijedna nepunih 7 mil KM i to bez finansijskog posrednika.

Kako se dugovi nisu vraćali, banka je preko suda pokušavala naplatiti dug od 2,56 mil KM i to prodajom pokretnih stvari.

Podsjetimo, Miloš Stevanović je krajem prošle godine za 32 mil KM kupio 180 mil KM dospjelih potraživanja IRB-a.

Radi se o kreditnim sredstvima koja je IRB bez posredovanja komercijalnih banaka plasirao direktno preduzećima u vlasništvu osoba bliskih vlasti koje te kredite nisu vraćale.

Osim preduzeća Natura vita, riječ je, između ostalog, i o kreditima datim firmama Energolinija iz Zvornika, Aparthotel Vučko Jahorina, Farmaland Gradiška, Leder Bijeljina, Ekvator Banjaluka i još tridesetak dužnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.06.2024.  |  Saobraćaj

Pola miliona za podsticanje uvođenja novih avio-linija u CG

Vlada je na telefonskoj sjednici dala saglasnost Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO) da 510 hiljada EUR sa podračuna namijeni za podsticajne mjere koje imaju za cilj rast turističkog prometa sa emitivnih tržišta organizovanim avio-prevozom. U Vladi očekuju da se tih pola miliona EUR upotrijebi za uvođenje novih avio-linija kojima se Crna Gora povezuje sa destinacijama sa emitivnog tržišta i/ili povećanjem broja rotacija na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.