NavMenu

Povezivanje na autoput - Vlada SBK planira izgradnju brze ceste od Bugojna do Nević Polja

Izvor: eKapija Petak, 10.05.2024. 10:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jocic/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srednjebosanskog kantona reagirala je na dopise tri općine vrbaske regije, Gornjeg Vakufa, Bugojna i Donjeg Vakufa, te je zaključkom zatražili sastanak s nadležnim za planiranje i izgradnju brzih cesta i autocesta, na kojem će zatražiti izgradnju novog kraka brze ceste od Nević Polja prema Bugojnu.

Kako je kazao ministar privrede SBK Sedžad Milanović namjera je spriječiti da spomenute općine Središnje Bosne ostanu izvan plana brzih cesta i mreže cesta u BiH.

- Mi smo ispred resornog ministarstva u proteklih nekoliko mjeseci pokrenuli inicijativu koja se odnosi na projektiranje, izgradnju i nastavak brze ceste od Nević Polja do Bugojna, s krakovima za Gornji Vakuf i Donji Vakuf, prema Jajcu, čega dosad nije bilo u planu brzih cesta i mreže cesta na području Federacije BiH. Tako da je Ministarstvo uputilo dopise općinama vrbaskog sliva na koji su se one pozitivno izjasnile. Danas smo nakon njihovih dopisa kao Vlada uputili inicijativu prema federalnim organima nadležnim za projektiranje i izgradnju brzih cesta i autocesta - kazao je ministar Milanović.

Izgradnjom ove brze ceste Gornji Vakuf, Bugojno i Donji Vakuf izbjegli bi saobraćajnu izoliranost, a dodatni motiv za gradnju ove prometnice je spajanje s hrvatskim autocestama preko Kupresa.

- Planirali smo u nekoj budućnosti nastavak projektiranja brze ceste od Bugojna prema Kupresu i dalje prema moru, kako bismo se spojili s hrvatskim autocestama koje vode od Dubrovnika do Zagreba. Plan je ovaj dio Srednje Bosne spojiti s tim dijelom primorja brzom cestom ili autocestom - dodao je Milanović, prenose Vijesti.ba.


Na linku OVDJE možete pogledati aktuelnu INFOMAPU izgradnje autoputeva i brzih saobraćajnica u BIH i regionu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.06.2024.  |  Saobraćaj

Pola miliona za podsticanje uvođenja novih avio-linija u CG

Vlada je na telefonskoj sjednici dala saglasnost Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO) da 510 hiljada EUR sa podračuna namijeni za podsticajne mjere koje imaju za cilj rast turističkog prometa sa emitivnih tržišta organizovanim avio-prevozom. U Vladi očekuju da se tih pola miliona EUR upotrijebi za uvođenje novih avio-linija kojima se Crna Gora povezuje sa destinacijama sa emitivnog tržišta i/ili povećanjem broja rotacija na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.