NavMenu

Sporazum EU i Srbije oko litijuma u završnoj fazi, tvrdi evropski komesar

Izvor: Euronews Ponedjeljak, 20.05.2024. 15:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Kamzara)Ilustracija
Razmatraju se poslednje pravne prepreke pre nego što dođe do realizacije trgovinskog partnerstva EU - Srbija za snabdevanje litijumom iz regiona Jadar, piše Euronews.

- Zvanično trgovinsko partnerstvo za snabdevanje kritičnim sirovinama iz Srbije se nazire, a pregovori oko pravnih prepreka su u završnoj fazi - rekao je evropski komesar Maroš Šefčovič za Euronews tokom događaja na visokom nivou u Briselu.

Trgovinski sporazum između EU i Srbije se sprema već neko vreme, s potpisivanjem pisma o namerama u septembru prošle godine - radi jačanja i proširenja saradnje na lancima vrednosti kritičnih sirovina i električnih vozila - što je, kako piše Euronews, "jasan signal da su izvršna vlast EU i Beograd bile spremne da udruže snage, pod uslovom da su ekološki i socijalni izazovi oko potencijalne rudarske regije rešeni."

Na marginama Samita za sirovine EIT nedavno održanog u Briselu, Šefčovič je govorio o "jedinstvenom položaju" Srbije u vezi sa mineralima navedenim u Zakonu EU o kritičnim sirovinama (CRMA), poput visokokvalitetnog litijuma, koji je nazvao "jednim od najboljih na svetu".

- Nadam se da ćemo u kratkom roku moći da finaliziramo tekst Memoranduma o razumevanju (MoU) - rekao je Šefčovič za Euronews, dodajući da su trenutni razgovori sa srpskom vladom usmereni na ekstrakciju, preradu, rafiniranje i upotrebu litijuma.

- Sve što mogu reći u ovom trenutku je da postoji pozitivan razvoj. Postojale su neke pravne poteškoće u prošlosti, koje sada razmatraju kompanija i vlada - rekao je Šefčovič.

Iako slovački komesar nije direktno pomenuo poslovanje kompanije Rio Tinto u Srbiji, Euronews podseća da rudarska kompanija pokušava da obnovi dozvolu za životnu sredinu za rad u području Jadar, poznatom po bogatim nalazištima litijuma, nakon što je njena licenca povučena u januaru 2022. godine nakon otpora ekoloških grupa i lokalnog stanovništva.

Šefčovič je rekao da je izvršna vlast EU u bliskom kontaktu sa srpskom vladom i da joj je pružala pomoć kako bi se osiguralo da će sve procene uticaja na životnu sredinu biti obrađene prema "najvišim evropskim standardima".

- Nadam se da ćemo videti dalji razvoj u tom projektu, ali je naravno, to odluka za srpsku vladu - dodao je komesar.

Čad Bluit (Chad Bluitt), generalni direktor projekta Jadar u kompaniji Rio Tinto, rekao je da će kompanija ovog leta objaviti procenu uticaja na životnu sredinu na 200 stranica.

Anglo-australijska grupa je saopštila da trenutno čeka odluku srpske vlade i izrazila je nadu da će nastaviti sa projektom. Kako piše Euronews, očekuje se da će isporučiti 58 tona litijum-karbonata godišnje, što je dovoljno za napajanje milion električnih vozila.

- Nemamo šta da krijemo, znamo da ćemo doneti najviše ekološke standarde i podržaćemo zajednice koje će doći da nas nadgledaju - rekao je Bluit za Euronews.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.06.2024.  |  Saobraćaj

Pola miliona za podsticanje uvođenja novih avio-linija u CG

Vlada je na telefonskoj sjednici dala saglasnost Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO) da 510 hiljada EUR sa podračuna namijeni za podsticajne mjere koje imaju za cilj rast turističkog prometa sa emitivnih tržišta organizovanim avio-prevozom. U Vladi očekuju da se tih pola miliona EUR upotrijebi za uvođenje novih avio-linija kojima se Crna Gora povezuje sa destinacijama sa emitivnog tržišta i/ili povećanjem broja rotacija na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.