NavMenu

Prvi domaći poslovni rejting u BiH

Izvor: eKapija Utorak, 09.12.2014. 11:50
Komentari
Podeli
Agencija TEC iz Sarajeva, vlasnik najveće funkcionalne baze javno dostupnih podataka o pravnim licima u BiH, tržištu je pripremila potpuno novi proizvod, prenosi "Capital".

Riječ je o poslovnom rejtingu privrednih društava koja posluju na tržištu BiH, koji će se nuditi preko već poznate baze podataka www.bon.ba, pišu Poslovne novine.

Poslovni rejting će se izračunavati svaki dan i kao takav je prvi u Bosni i Hercegovini, za razliku od ostalih koji su statični i obračunavaju se jednom godišnje.

Poslovni rejting predstavlja tržišno rangiranje, odnosno izražavanje svih javno dostupnih parametara poslovanja kroz jednu jedinstvenu ocjenu kompanija koje posluju u BiH. Usluga poslovnog rejtinga poznata je u Evropi i svijetu, ono što je specifično, odnosno možda i najbitnije jeste kako modele koji postoje u inostranstvu približiti, odnosno prilagoditi uslovima naše ekonomije. A ova nova usluga Agencije TEC podrazumijeva upravo to: brz i jednostavan način na koji se može procijeniti poslovanje konkurencije i poslovnih partnera u skladu sa našim uslovima poslovanja.

Tržišno rangiranje i ocjenjivanje kompanija obuhvatiće sedam fiksnih pokazatelja i jedan varijabilni, na osnovu kojih će se kompanijama dodjeljivati ocjena od 1 do 5+.

Prilikom ocjenjivanja uzimaće se u obzir: ocjena kratkoročne likvidnosti; ocjena koeficijenta finansiranja; ocjena rentabilnosti imovine; ocjena neto profita marže; ocjena pada/rasta prometa; dobavljači u danima i kupci u danima.

Poslovni rejting moći će dobiti za sve kompanije u BiH koje su predale finansijske izvještaje za zadnju poslovnu godinu što je broj od gotovo 30.000 privrednih subjekata. Postoji i oko 6.000 privrednih subjekata u BiH koji ne izvršavaju svoju obavezu u ovom pogledu.


Poslovni rejting će se moći dobiti preko www.bon.ba baze podataka, ili preko poslovnih partnera Agencije TEC i Privredne štampe iz Sarajeva.

Poslovni rejting je proizvod koji je neophodan za menadžere i direktore u kompanijama, službe finansija i računovodstva, pravne službe, marketing sektor i sektor prodaje, kao i sve druge sudionike poslovnog života kompanije kojima su potrebni podaci o kupcima, dobavljačima i konkurenciji. Svima onima koji žele da svoje poslovne odluke baziraju na zdravim tržišnim informacijama, prenio je "Capital".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.05.2024.  |  Građevina

Stanivuković povodom izmjena regulacionog plana: Izgradnja Ćiriličnog parka nikada nije bila upitna

Nakon što se već oglasio najavom da će zaustaviti izmjene regulacionog plana, a povodom pisanja medija da će izmjenama ovog plana umjesto vrtića, odnosno škole, pored Ćiriličnog parka u Banjaluci nići neboder, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je još jednom ponovio da izgradnja Ćiriličnog parka ostaje kako je i najavljena. Naime, u posljednjem tekstu koji je objavljen na zvaničnoj stranici Grada Banjaluka istaknuto je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.