NavMenu

Ambiciozni projekt – Uštedom energije Sarajevo bi sačuvalo 110 miliona KM godišnje

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 15.11.2010. 14:39
Komentari
Podeli

Iako, u našoj državi ima malo onih koji zaista prepoznaju prave projekte Muzafer Osmanagić, arhitekta iz Sarajeva je bez obzira na ovu činjenicu iz ljubavi prema rodnom gradu i porodici u svojoj Studiji "Eco Energy" uradio zanimljiv projekt uštede energije za grijanje stambenih i javnih objekata koje troše skoro 40 posto ukupne energetske potrošnje grada.

U Studiji ušteda energije je predstavljena kao vrlo jednostavna stvar te postoji više načina na koje se možete uštedjeti energija, smanjiti troškovi i u očuvati okolina.

Kako kaže, Osmanagić u Studiji su zacrtana tri glavna pravca djelovanja i to: postavljane toplih fasada i termopan prozora na svim stambenim jedinicama, izgradnja vrelovoda Čatići-Sarajevo čime se pokrivaju potrebe trećine stanovnika i uvođenje novih alternativnih izvora energije za preostale dvije trećine stanovnika.

Redukcijom do uštede

"Sa realizacijom prvog pravca, koji bi trajao tri godine, redukovala bi se potrošnja toplotne energije za 50% i uštedjelo 540 miliona kilovat časova toplotne energije godišnje, odnosno 80-110 miliona KM godišnje, pa bi se ova investicija isplatila za 6-8 godina. Na ovome poslu bi bilo angažovano 3.500 građevinskih radnika u naredne tri godine", pojašnjava Osmanagić.

Kao alternativno gorivo bi bile uključene toplotne pumpe-klima uređaji, odnosno termoakumulacione peći koji bi u dvije trećine grejnog perioda bile nadmoćno jeftiniji tj. energetski efikasniji uređaji od postojećih. Za sve potrošače bi bili uvedeni regulatori potrošnje energije za grijanje na nivou korisnika.

"Na ovaj način se može zaključiti da bi se realizacijom projekta `Eco-Energy` u Sarajevu višestruko umanjilo zagađenje zemlje, vode i vazduha, trostruko umanjila potrošnja skupoga, uvoznog i energetski neizvjesnog i riskantnog gasa i na istom nivou umanjenje emisije ugljen dioksida i drugih štetnih produkata sagorijevanja a zagađenje postojećih kotlovnica svelo praktično na nulu", naglašava on.

Povećanje energetske efikasnosti

Projekat "Eco-Energy" Sarajevo 2010-2015 nudi i čitav niz drugih rješenja za trajno povećanje energetske efikasnosti i poboljšanje čovjekove sredine kao što je selektivno sakupljanje, distribuciju reciklažu kućnih otpadaka, njihovo iskorištenje za kombinovano postrojenje tipa KWK/proizvodnja električne energije i toplote/proizvodnju i korištenje bio mase u vidu drvenih briketa –paleta, korištenje sunčane energije...

U bilansu podjednako važnih rezultata, navodi se zapošljavanje skoro 5000 radnika godišnje, otvaranje novih pogona za proizvodnju čeličnih konstrukcija, predfabriciranih armirano betonskih konstrukcija, proizvodnju čeličnih podužno varenih cijevi velikog promjera, proizvodnju građevinskog materijala, opreme za građevinarstvo, proizvodnju čeličnih skela, proizvodnju solarne, klima i ventilacione opreme i proizvodnju elektro-opreme.

"Za sve projekte je navedena inicijalna konstrukcija finansiranja koja je u ogromnom djelu bila na bazi samofinansiranja", ističe Osmanagić.

E. Kokor

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.05.2024.  |  Energija

Imenovana uprava Elekroprivrede BiH

Dr sci Sanel Buljubašić imenovan je za generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH - Sarajevo, objavilo je 17. maja na svojoj zvaničnoj stranici ovo javno preduzeće. Ova odluka uslijedila je nakon najnovije saglasnosti Vlade FBiH za nova imenovanja članova Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH - Sarajevo i saglasnosti Nadzornom odboru o imenovanju Uprave ovog društva, o čemu je eKapija već pisala. Pored imenovanja generalnog direktora,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.