NavMenu

Smjena na čelu BH Telecoma zbog sukoba interesa? - Raspisan konkurs za novog generalnog direktora

Izvor: eKapija Petak, 17.05.2024. 12:11
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/BalkansCat)
Poslije najnovije saglasnosti Vlade FBiH za nova imenovanja članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, o čemu je pisala i eKapija, danas je na sajtu BH Telecoma Sarajevo raspisan i javni konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora.

Kako se može vidjeti na zvaničnoj stranici Telecoma, zainteresovani za ovu poziciju mogu se prijaviti na konkurs u roku od 14 dana od današnje objave.

Podsjećamo, funkciju v.d. generalnog direktora BH Telecoma od septembra 2023. godine obavlja Amel Kovačević, koji je prije ove funkcije obavljao dužnost direktora United Bank of Albania, a prije toga je bio ministar finansija Kantona Sarajevo i zamjenik premijera Vlade Kantona Sarajevo. Nakon njegovog imenovanja za vršioca dužnosti regaovao je, podsjećamo, Transparency International zbog toga što je prije preuzimanja uloge u Telecomu obavljao i funkciju savjetnika ministra inostranih poslova BiH Elmedina Konakovića.

Kako se u oktobru pisalo na stranici Transparency intgernationala, ova organizacija je zbog toga uputila prijavu Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa BiH protiv novog direktora BH Telecoma. O tome je krajem aprila ove godine u svom tekstu pisao i Faktor.ba, navodeći da je postupak utvrđivanja sukoba interesa pokrenut prije dva mjeseca, ali da postupak još nije riješen.

Upravo uslov koji se navodi na aktuelnom konkursu za generalnog direktora jeste - da nije izabrani zvaničnik, nosilac izvršnih funkcija ili savjetnik izabranim zvaničnicima i nosiocima izvršnih funkcija u smislu Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine. Takođe se ističe da kandidat ne smije da vrši funkciju u političkoj stranci, da ima najmanje 3 godine radnog iskustva na rukovodećim poslovima, kao i da ima menadžerska znanja i iskustva i organizacione sposobnosti za timski rad "koje najbolje odgovaraju za izvršenje operativnih i poslovnih potreba Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo".

Ostali uslovi se mogu pročitati OVDJE.

Podsjećamo, odlukom Vlade FBiH od prije neki dan, data je saglasnost za imenovanje članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo u ime državnog kapitala, na period do četiri godine, u sastavu Sedad Avdić, Samir Čorbo, Ela Halilhodžić, Alma Ustavdić, Faruk Hadžić, Zoran Marijanović i Hasan Hasić. Prije toga data je prethodna saglasnost za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora ovog dioničkog društva, radi okončanja konkursne procedure, saopšteno je 14. maja iz Vlade FBiH.

D. S. G.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.06.2024.  |  Građevina, Finansije

Poreska uprava RS kupuje zvorničku Mehaniku?

Pravobranilaštvo Republike Srpske dalo je preporuku da Vlada Srpske preko Poreske uprave kupi zvorničku Mehaniku, kćerku firmu Fabrike glinice Birač u stečaju Podsjećamo, cjelokupna imovine Mehanike (zemljište, objekti, oprema i zalihe) na prvoj licitaciji prije tri mjeseca bila je ponuđena na prodaju za 14,19 mil KM. Nakon što na tri licitacije i pored snižavanja prodajne cijene nije stigla nijedna ponuda, četvrta licitacija po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.