NavMenu

Inicijativa za revitalizaciju Počitelja: Potrebni su strateški pristup i konzervatorsko restauratorski projekti obnove

Izvor: eKapija Srijeda, 15.05.2024. 08:26
Komentari
Podeli
Počitelj (Foto: Aleksandar Parezanović)Počitelj


Nakon pokretanja inicijative za revitalizaciju Počitelja u decembru 2023. godine i održana dva sastanka najodgovornijih institucija i osoba, u skladu sa propisanim nadležnostima djelovanja u prostoru nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo kulture i sporta poduzelo je aktivnosti snimanja i izrade situacione analize "Povijesnog gradskog područja Počitelj".

Tim povodom, u Federalnom ministarstvu kulture i sporta 13. maja organizovan je treći sastanak federalne ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević i direktora Zavoda za zaštitu spomenika Roberta Stergara sa specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH, njegovom ekselencijom Johannom Sattlerom, te članovima Delegacije Petrom Kraljevićem, Sanjom Stanojević, Karelom Lizerotom i Elmom Prcić.

Na sastanku su učestvovali i predstavnik Evropske Investicijske Banke Josip Polić, pomoćnica gradonačelnika Čapljine Irena Bakalar Bulum, sekretarka Federalnog ministarstva okoliša i turizma Sabina Šahman Salihbegović i savjetnik ministra u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja Goran Lulić.

Na početku sastanka, ministrica Vlaisavljević se osvrnula na, do sada, realizovane aktivnosti, u skladu sa zaključcima s prethodnog radnog sastanka.

Ambasador Sattler prilikom uvodne riječi ukazao je na važnost provođenja projekta iluminacije Gavran kapetanove kule i sportskog igrališta u Počitelju, kao prvih aktivnosti koje Delegacija Evropske unije u BiH planira podržati. Ambasador Sattler je informisao prisutne i o pripremi kulturnog događa koji će uskoro biti organizovan u Počitelju čime će biti ozvaničen početak ovog projekta.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika, Robert Stergar prezentovao ke Analizu postojećeg stanja Povijesnog gradskog područja Počitelj. Prema dostupnoj dokumentaciji i uvidom u funkcionisanje Počitelja, konstatovano je da ne postoji Strategija planiranja turističke ponude grada Počitelja s postavljenim i definisanim kratkoročnim i dugoročnim strateškim ciljevima, Plan upravljanja zaštićenom Povijesnim gradskim područjem, niti se upravlja gradskom jezgrom Počitelja. Stergar je takođe istakao kako ne postoji organizovano djelovanje niti u jednom segmentu funkcionisanja zaštićene historijske jezgre.


Prema mišljenju Zavoda, istakao je Stergar, potrebno je osigurati sigurnost posjetilaca u smislu stabilnosti svih zidanih struktura i objekata zbog kojih Počitelj i jeste tako vrijedan. Potrebni su strateški pristup revitalizaciji i konzervatorsko – restauratorski projekti obnove u kojima će se definisati namjena i programska aktivnost javnih objekata s definisanim upravljačkim tijelom koje će se brinuti o tekućem održavanju i očuvanju cjeline.

U diskusiji koja se vodila prilikom sastanka, zaključeno je da neke od definisanih aktivnosti treba izvršiti u najkraćem vremenskom periodu te su utvrđeni rokovi za njihovu realizaciju. Dogovoreno je da će se sljedeći sastanak biti organizovan nakon realizacije dogovorenih aktivnosti.
naselje Počitelj kod Čapljine
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.06.2024.  |  Saobraćaj

Pola miliona za podsticanje uvođenja novih avio-linija u CG

Vlada je na telefonskoj sjednici dala saglasnost Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO) da 510 hiljada EUR sa podračuna namijeni za podsticajne mjere koje imaju za cilj rast turističkog prometa sa emitivnih tržišta organizovanim avio-prevozom. U Vladi očekuju da se tih pola miliona EUR upotrijebi za uvođenje novih avio-linija kojima se Crna Gora povezuje sa destinacijama sa emitivnog tržišta i/ili povećanjem broja rotacija na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.