NavMenu

Uduplani prihodi od koncesija na području Unsko-sanskog kantona

Izvor: Nezavisne novine Subota, 18.05.2024. 09:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dominik Vanyi/unsplash)Ilustracija
Prihodi od naplate koncesija za iskorištavanje prirodnih bogatstava na području Unsko-sanskog kantona iznosili su u prošloj godini 1,6 mil KM, što je do sada rekordan iznos, a u odnosu na 2023. godinu, ti prihodi su uduplani.

Sredstva koja koncesionari uplate dijele se prema principu da se 60 posto raspodjeljuje lokalnim zajednicama na čijoj teritoriji se odvija eksploatacija, dok se ostatak uplaćuje u kantonalni budžet.

Predsjednik Komisije za koncesije USK, Rifet Emrić, ističe kako iskorištavanje prirodnih bogatstava ima i druge benefite, pa tako kompanije koje se bave ovim privrednim djelatnostima na području Unsko-sanskog kantona zapošljavaju više od 600 radnika.

- U prošloj godini pratili smo realizaciju 46 ugovora iz oblasti eksploatacije mineralnih sirovina, dok se pet ugovora se odnosilo na koncesije za vodene resurse. Možemo biti zadovoljni realizacijom svih ugovora i stepenom naplate koji je mnogo veći u odnosu na neka ranija vremena - kazao je Emrić.

Prema njegovim riječima, najveće zasluge za to pripadaju organima koji prate realizaciju zaključenih ugovora.

U ovome trenutku, međutim, dosta problema postoji u oblasti iskorištavanja obnovljivih izvora energije, s obzirom da u toj oblasti ima mnogo pravnih nedorečenosti.

Zbog nepostojanja prostorno pravne dokumentacije i komplikovane zakonske procedure pretvorbe državnog zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, brojni investitori se susreću sa problemima.

- Zbog toga se najveći broj investitora odlučuje na kupovinu zemljišta, gdje potom grade svoje objekte, ali u tom slučaju izostaju koncesioni prihodi na korištenje zemljišta - objašnjava Emrić.

Prema riječima Mahmuta Jukića, načelnika Općine Bosanski Petrovac, s ovim problemom se suočava nekoliko investitora koji žele da grade solarne elektrane na području ove općine.

- Moramo se svi potruditi kako da otkočimo ove procese i olakšamo poslovanje investitorima, a za to je neophodna promjena zastarjelih zakonskih propisa, prije svega ovih koji se tiču procesa pretvorbe zemljišta - kaže Jukić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.06.2024.  |  Građevina, Finansije

Poreska uprava RS kupuje zvorničku Mehaniku?

Pravobranilaštvo Republike Srpske dalo je preporuku da Vlada Srpske preko Poreske uprave kupi zvorničku Mehaniku, kćerku firmu Fabrike glinice Birač u stečaju Podsjećamo, cjelokupna imovine Mehanike (zemljište, objekti, oprema i zalihe) na prvoj licitaciji prije tri mjeseca bila je ponuđena na prodaju za 14,19 mil KM. Nakon što na tri licitacije i pored snižavanja prodajne cijene nije stigla nijedna ponuda, četvrta licitacija po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.