NavMenu

Dobojska obilaznica na koridoru 5C biće gotova krajem 2025.

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 08.05.2024. 15:43
Komentari
Podeli
Projekat finansiran sredstvima EBRD vrijedan 150 mil EUR (Foto: Boukaih/Unsplash)Projekat finansiran sredstvima EBRD vrijedan 150 mil EUR

U dijelu koridora 5C kroz Republiku Srpsku oko dobojske obilaznice trenutno se izvode najzahtjevniji radovi, a u firmi Integral inženjering tvrde za Nezavisne novine da se radovi odvijaju u skladu s predviđenom dinamikom, kao i da bi ova dionica trebalo da bude završena do kraja naredne godine.

Dionica je duga 5,6 kilometara, od Rudanke do izlaza iz tunela Putnikovo brdo 2, i uključuje most preko rijeke Bosne, dug 328 metara, dva tunela sa dvije cijevi ukupne dužine oko dva kilometra i vijadukt dužine 250 metara.

U Autoputevima RS pojasnili su Nezavisnim novinama da je projekat finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, sa kojom je potpisan sporazum vrijedan 150 mil EUR, a da je EU putem Investicionog fonda za zapadni Balkan (WBIF) obezbijedila grant od 38,5 mil EUR.

Marko Salapura, šef gradilišta ispred Integral inženjeringa, kaže za Nezavisne novine da se radi o izuzetno zahtjevnoj dionici, jer je gotovo kompletna usječena u okolna brda, a polovina ukupne trase je na mostovima, vijaduktima i u tunelima.

Na gradilištu je angažovano 250 ljudi, a u tunelu se radi u tri smjene, s obzirom na to da je ovo najizazovniji dio posla. Uprkos složenim geološkim uslovima, svaki dan se iskopa oko sedam metara.

- Geologija je veoma nepovoljna, čak loša, jer radimo s materijalima koji nemaju koheziju, čvrstinu, ima vode i svaki metar je bukvalno priča za sebe. Mi se trudimo da predvidimo šta nas očekuje. Uradili smo istražne bušotine, više dodatnih ispitivanja i pokušavamo da predvidimo koliko možemo, ali u hodu se javljaju promjene - kaže Salapura.

Kako nam je objasnio, tuneli na ovoj dionici se grade novom austrijskom metodom koja podrazumijeva stepenasto iskopavanje, odnosno skidanje sloja po sloj. Najteži dio je prvi iskop, koji je ujedno i najveći, a podrazumijeva i učvršćivanje tunela radi sprečavanja urušavanja. Uslovi rada su teški, jer su tuneli puni vode i blata, pa se čak i građevinska mehanizacija teško kreće, dok je hodanje gotovo nemoguće.

Salapura ističe da o složenosti ove dionice najbolje govori podatak da kompletan projekt zahtjeva iskopavanje oko milion i po kubika zemlje, ugradnju oko 400.000 kubika nasipa, bušenje preko 13 kilometara šipova da bi se stabilizovale kosine i ugrađivanje oko 150.000 kubika betona.

Zbog složenosti posla, tunel je dio projekta koji će zadnji biti završen, a zadnjih 350 metara Integral će kopati u FBiH, u skladu s dogovorom dva entiteta.


Salapura ističe da je dogovorena i izgradnja zajedničke naplatne stanice sa deset naplatnih mjesta, koja će se nalaziti na samom auto-putu, gdje će oba entitetska preduzeća obavljati naplatu putarine, svako za svoj dio auto-puta.

U Autoputevima RS, koji su investitor na ovom projektu, rekli su da je, zaključno s krajem marta, na glavnoj trasi završeno oko 75% nasipa i 60% iskopa, na mostu Kostajnica ukupno je završeno 84 odsto posla.

Ističu da je na tunelu Putnikovo brdo 2 prošlog novembra došlo do oštećenja usljed klizišta, a u Integralu kažu da je sanacija u toku.

Salapura ističe da je Integral stekao sve moguće vrste iskustava kada je u pitanju izgradnja auto-puteva sa svim vrstama objekata, a da su reference stekli i u izgradnji željeznice, jer su sproveli projekt u Hrvatskoj.

- Finansiranja su na projektima koje smo izvodili putem EU, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj. Imamo odlična iskustva i nadamo se da ćemo nastaviti sa saradnjom - kaže on.

Na linku OVDJE možete pogledati aktuelnu INFOMAPU izgradnje autoputeva i brzih saobraćajnica u BIH i regionu.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Koridor 5C

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

23.06.2024.  |  Građevina, Finansije

Poreska uprava RS kupuje zvorničku Mehaniku?

Pravobranilaštvo Republike Srpske dalo je preporuku da Vlada Srpske preko Poreske uprave kupi zvorničku Mehaniku, kćerku firmu Fabrike glinice Birač u stečaju Podsjećamo, cjelokupna imovine Mehanike (zemljište, objekti, oprema i zalihe) na prvoj licitaciji prije tri mjeseca bila je ponuđena na prodaju za 14,19 mil KM. Nakon što na tri licitacije i pored snižavanja prodajne cijene nije stigla nijedna ponuda, četvrta licitacija po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.