NavMenu

Pokrenuta izrada strategije razvoje drvne industrije u FBiH

Izvor: eKapija Srijeda, 15.05.2024. 10:51
Komentari
Podeli
Strategijom će biti obuhvaćen period 2026-2035. godine (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Strategijom će biti obuhvaćen period 2026-2035. godine

Vlada Federacije BiH donijela je juče Odluku kojom se pokreće proces izrade Strategije razvoja drvne industrije FBiH za period 2026-2035. godine, a odluka je donijeta na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Kako je obrazloženo u saopštenju Vlade FBiH, razlog za donošenje ove strategije je sadržan u odredbama Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvoja u FBiH. Izrada Strategije predstavljat će osnovu za izradu trogodišnjeg i godišnjeg plana rada Ministarstva, kao i osnovu za dokumente okvirnog budžeta mjera ekonomske politike u drvnom sektoru FBiH i u programu Javnih investicija.

Strategijom će se definisati pravci, ciljevi i resursi daljeg razvoja drvne industrije u FBiH, te obezbijediti usklađenost razvojnih pravaca i strateških ciljeva sa strateškim ciljevima iz Strategije razvoja Federacije BiH 2021-2027. godine, kao i sa dokumentima relevantnim za proces integrisanja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i drugim međunarodno priznatim obavezama BiH.

Nosilac izrade Strategije je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije u saradnji sa UNDP, a na osnovu Sporazuma o finansiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija i Ministarstva, potpisanog 28. decembra prošle godine.


Rok za dostavljanje prijedloga Strategije na razmatranje i usvajanje Vladi Federacije BiH, uz prethodnu provedbu procesa konsultacija, jeste 12 mjeseci.

Ministarstvo će, kako se navodi, u procesu izrade Strategije osigurati učešće zainteresovanih strana, kroz učešće nadležnih federalnih i kantonalnih organa uprave, upravnih organizacija, jedinica lokalne samouprave, UNDP-a, Privredne komore FBiH, privrednih društava iz oblasti drvne industrije, predstavnika udruženja/grupacija i klastera drvne industrije u Federaciji BiH.Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.06.2024.  |  Saobraćaj

Pola miliona za podsticanje uvođenja novih avio-linija u CG

Vlada je na telefonskoj sjednici dala saglasnost Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO) da 510 hiljada EUR sa podračuna namijeni za podsticajne mjere koje imaju za cilj rast turističkog prometa sa emitivnih tržišta organizovanim avio-prevozom. U Vladi očekuju da se tih pola miliona EUR upotrijebi za uvođenje novih avio-linija kojima se Crna Gora povezuje sa destinacijama sa emitivnog tržišta i/ili povećanjem broja rotacija na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.