NavMenu

Finska gradi podzemno skladište toplotne energije dovoljno da grije čitav grad (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Četvrtak, 09.05.2024. 08:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Miroslav Lukic/shutterstock.com)Ilustracija
Finska energetska kompanija Vantaan Energia objavila je planove za izgradnju podzemnog skladišta sezonske toplotne energije u Vantai, koje bi bilo veličine dva Madison Square Gardena i moglo bi zadovoljiti potrebe za grijanjem grada srednje veličine tokom čitave godine.

Predviđena je konstrukcija velikih podzemnih pećina koje će se koristiti za skladištenje toplotne energije, koja će se zatim pumpati u domove i poslovne prostore putem postojeće mreže daljinskog grejanja.

Projekat obuhvata ukupno 1,1 milion kubnih metara, uključujući prostorije za obradu, a gradiće se u stjenovitom tlu grada na dubini od oko 100 metara, dok bi najdublji dijelovi mogli doseći do 140 metara.

Planirana je izgradnja tri pećine, svaka dužine 300 metara, visine 40 metara i širine 20 metara. Pećine će se puniti vrućom vodom uz pomoć dva električna kotla snage 60MW, koji će biti pokretani obnovljivim izvorima energije kada su cijene struje niske.

U pećinama je pritisak takav da omogućava da temperatura dostigne do 140°C bez ključanja ili isparavanja vode. Koristiće se i višak toplote iz industrije uz pametni kontrolni sistem koji će balansirati izvore energije.

Kada je potpuno napunjeno, Varanto postrojenje za skladištenje toplotne energije imaće kapacitet od 90GWh, što je dovoljno za grejanje svih domaćinstava u jednom finskom gradu srednje veličine tokom cele godine.

Vantai je po broju stanovnika četvrta opština u Finskoj i većina domova je povezana sa gradskom podzemnom mrežom daljinskog grejanja dužine preko 600km.

Finska je, prema izvještajima, najveći proizvođač daljinskog grijanja u regionu u odnosu na broj stanovnika. Proizvela je oko 37,3 teravat-sati u 2023. godini, od čega je više od polovine dobijeno iz obnovljivih izvora, a 14% od otpadne toplote.

Postrojenje za pretvaranje otpada u energiju koje sagoreva domaći i industrijski otpad koji se ne može reciklirati, kao i termoelektrana Martinlasko koja radi na drva, snabdijevaju trenutno Vantai grijanjem. Sljedeće godine će biti puštena u rad i postrojenja za sagorijevanje opasnog otpada na visokim temperaturama.

Početak izgradnje ulaza u Varanto postrojenje za skladištenje toplotne energije očekuje se za nekoliko mjeseci, dok bi ono trebalo da počne sa radom 2028. godine.

Kompanija Vantaan Energia procijenjuje da će izgradnja koštati oko 200 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

M:tel isplaćuje 33 mil KM akcionarima

Kompanija M:tel planira svojim akcionarima isplatiti nepuna 33 mil KM dividende po osnovu dobiti iz prošle godine. Da bi se to realizovalo, potrebna da saglasnost skupštine akcionara koja je zakazana za 19. juni. Ukoliko Skupština da zeleno svjetlo, isplata će početi mjesec dana kasnije, odnosno 19. jula. - Dividenda se raspoređuje srazmjerno na sve akcije društva, a po principu svakoj akciji isti nominalni iznos od 0,06706438 KM - navodi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.