NavMenu

Srbija predlaže Evropi da finansira dogradnju agregata HE Potpeć, solarno-termalno daljinsko grejanje Novog Sada, magistralni gasovod Niš-Velika Plana-Batajnica-Horgoš...

Izvor: eKapija Petak, 09.02.2024. 14:37
Komentari
Podeli
(Foto: Bio4.rs/Screenshot)
U skladu sa novom Uredbom o kapitalnim projektima, čija je primena počela u novembru 2023. godine, nedavno su osnovane, a sada su i zvanično konstituisane Komisija i Potkomisija za kapitalne investicije. Time je nastavljen rad na reformi upravljanja javnim investicijama, saopštila je Vlada Srbije.

Na konstitutivnoj sednici Komisije i Potkomisije za kapitalne investicije, kojoj je predsedavala premijerka Ana Brnabić, usvojena je lista projektnih ideja koje će biti predložene za finasiranje iz sredstava Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Na sednici je usvojeno osam predloga koji doprinose reformama u oblasti energetike, održive energije, infrastrukturnih projekata, pre svega železničke infrastrukture, kao i zaštite životne sredine, a koji će doprineti održivom unapređenju srpske privrede.

Predložene investicije odnose se na revitalizaciju i dogradnju četvrtog agregata HE Potpeć, na integraciju solarno-termalnog postrojenja u sistem daljinskog grejanja Novog Sada, širokopojasnu mrežu u ruralnim delovima, izgradnju i opremanje BIO 4 kampusa, kao i na magistralni gasovod Niš – Velika Plana – Batajnica – Horgoš, sa kompresorskim stanicama.

Takođe, odnose se i na zatvaranje i sanaciju opštinskih nesanitarnih deponija i izgradnju reciklažnih dvorišta u regionu Novi Sad, na zatvaranje i sanaciju nesanitarnih deponija u gradovima-opštinama šest regionalnih centara za upravljanje otpadom i na ubrzanje razvoja železnice na Balkanu kroz komercijalizaciju.

- Efikasna realizacija ovih projekata je od izuzetnog značaja, imajući u vidu to da oni predstavljaju važnu komponentu razvoja domaće privrede - naglašavaju u Vladi.

Za praćenje i realizaciju ovih projekata biće zaduženi Ministarstvo finansija i Ministarstvo za evropske integracije, u saradnji sa drugim nadležnim institucijama Vlade Srbije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.