NavMenu

Općina koja se ne boji krize: Gračanica kreće u realizaciju milijunskih projekata

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.12.2011. 11:07
Komentari
Podeli

Općina Gračanica iduće godine planira nastaviti sa investicijama u kapitalne projekte. U tom smijeru su već pokrenuli neke aktivnosti. Prije nekoliko dana je raspisan javni poziv za zaduživanje kod komercijalnih banka.

Prema riječima Nusreta Helića, načelnika Općine Gračanica, kod komercijalnih banka planiraju se zadužiti u iznosu od 2,2 milijuna KM na period od 5 godina. Ova sredstva će iskoristiti za nastavak izgradnje sportske dvorane za učenike srednjih škola, izgradnju ključnih prometnica u gradu te povezivanje mjesnih zajednica. Ostalo su projekti rješavanja problema vodosnabdijevanja u mjesnim zajednicama.

"Radi se o ključnim projektima za Općinu, a ova sredstva će omogućiti njihov završetak", kaže nam načelnik.

Osim toga na idućoj sjednici Općinskog vijeća trebalo bi biti razmatrano pitanje zaduživanja kod Europske investicijske banke (EIB) za kredit u iznosu od oko 4,6 milijuna KM (2,3 milijuna eura) za projekt vodoopskbe i sanitacije čitave općine. Ovim ulaganjima planiraju trajno riješiti problem vodosnabdijevanja.

Urađena je i studija koja je potvrdila gdje su nove količine vode, gdje su glavni problemi u vodovodnoj mreži i identificirala ključne probleme.

"Do sada je gradsko područje bilo adekvatno osigurano vodom, ali mjesne zajednice su bile bez kvalitetnog snabdijevanja. Cilj nam je doći do novih količina vode, uraditi nove sustave i dugoročno riješiti ovo pitanje na području čitave općine", navodi Helić.

Sljedeće je, kaže, izgradnja dva gradska kolektora tj. dovođenje otpadnih voda do mjesta gdje je planirana fabrika za prečišćavanje voda. Budući da se okolne mjesne zajednice susreću i sa problemom neriješene kanalizacijske mreže planira se raditi i na tom planu.

Cilj ovih ulaganja je , napominje Helić, razvoj čitave općine jer će mnogo kompanija njihovom realizacijom, dobiti posao. Ovim pokazuju i da proračun općine nije samo socijalni nego i razvojni.

Inače, kredit od EIB-a će biti na 25 godina sa grace razdobljem od 6 godina. Za realizaciju ovog projekta osim spomenutih 4,6 milijuna KM od EIB-a, planirano je i oko 2 milijuna KM (milijun eura) bespovratnih sredstava iz IPA fondova, a općina će na taj iznos sudjelovati sa 28 posto. Tako da ukupna vrijednost ovog projekta iznosi negdje oko 9 milijuna KM (4, 5 milijuna eura).

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.05.2024.  |  Građevina

Stanivuković povodom izmjena regulacionog plana: Izgradnja Ćiriličnog parka nikada nije bila upitna

Nakon što se već oglasio najavom da će zaustaviti izmjene regulacionog plana, a povodom pisanja medija da će izmjenama ovog plana umjesto vrtića, odnosno škole, pored Ćiriličnog parka u Banjaluci nići neboder, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je još jednom ponovio da izgradnja Ćiriličnog parka ostaje kako je i najavljena. Naime, u posljednjem tekstu koji je objavljen na zvaničnoj stranici Grada Banjaluka istaknuto je

20.05.2024.  |  Građevina

Ovo je privrednik godine u BiH

20.05.2024.  |  Građevina

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.