NavMenu

Kompanija AstraZeneka povlači iz prodaje vakcinu protiv koronavirusa

Izvor: N1/eKapija Četvrtak, 09.05.2024. 08:48
Komentari
Podeli
(Foto: Mika Baumeister/Unsplash)
Britanska farmaceutska kompanija Astrazeneka (Astrazeneca) saopštila je danas da povlači iz prodaje svoju vakcinu protiv koronavirusa Vaxzevria, jednu od prvih stavljenih na tržište tokom pandemije, navodeći komercijalne razloge, prenosi N1 pisanje agencija Beta/AFP.

- S obzirom da je razvijeno više vakcina protiv korona virusa, postoji višak vakcina" naspram različitih varijanti virusa - saopštila je kompanija.

Astrazeneka je dodala da je to dovelo do pada potražnje.

- Povodom navoda da naša kompanija povlačivakcinu Vaxzevria, protiv virusa COVID-19 sa svetskog tržišta, ovom prilikomželimo da obavestimo javnost da smo izuzetno ponosni na ulogu koju je pomenuta vakcina imala u okončanju globalne pandemije. U prilog tome govore i podaci, prema nezavisnim procenama, da je samo u prvoj godini korišćenja spašeno preko 6,5 miliona života, a globalno je isporučeno preko tri milijarde doza - navela je kompanija u saopštenju.

- Pored toga, želimo da istaknemo da smo kao kompanija shvatili ozbiljnost trenutka ukom smo se svi našli, te u pandemiji omogućili jednaku i istovremenu dostupnost vakcini zemljama širom svijeta, odričući se profita od vakcina, tokom trajanja pandemije. Naši napori u razvijanju vakcina protiv kovida prepoznati su odstrane vlada širom svijeta i smatraju se ključnim za okončanje globalne pandemije.

Kompanija dodaje da je na osnovu obimnih dokaza iz kliničkih ispitivanja i dostupnih podataka, Vaxzevria neprekidno pokazivala prihvatljiv profil bezbjednosti, dok regulatorna tijela širom svijeta dosljedno ističu da su koristi vakcinacije veće od rizika od izuzetno rijetkih mogućih sporednih efekata.

- Budući da su u međuvremenu razvijene vakcine koje štite od više različitih sojeva virusa COVID-19, upravo to je dovelo do smanjenja potražnje za Vaxzevriom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje - zaključuje se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

M:tel isplaćuje 33 mil KM akcionarima

Kompanija M:tel planira svojim akcionarima isplatiti nepuna 33 mil KM dividende po osnovu dobiti iz prošle godine. Da bi se to realizovalo, potrebna da saglasnost skupštine akcionara koja je zakazana za 19. juni. Ukoliko Skupština da zeleno svjetlo, isplata će početi mjesec dana kasnije, odnosno 19. jula. - Dividenda se raspoređuje srazmjerno na sve akcije društva, a po principu svakoj akciji isti nominalni iznos od 0,06706438 KM - navodi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.