NavMenu

Kako unaprijediti internet poslovanje?

Izvor: eKapija Subota, 04.05.2024. 10:51
Komentari
Podeli
Ilutracija (Foto: Georgejmclittle/shutterstock.com)Ilutracija
Internet je postao naše prirodno poslovno okruženje i informacije u vezi sa internetom, koje mogu da pomognu da se na osnovu njih donose adekvatne poslovne odluke, postale su neophodnost, navodi Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) na svom sajtu.

U organizaciji PKS - Privredne komore Beograda, 23. aprila je u njenim prostorijama održan skup na temu "Kako unaprijediti internet poslovanje", koji je imao za cilj da ukaže na značaj internet domena i predoči informacije koje se mogu iskoristiti za unapređenja onlajn poslovanja.

Internet domeni su u temelju svakog veb-sajta, onlajn prodavnice i veb-portala, ali oni nisu u fokusu pri pokretanju posla, organizaciji projekata, marketinških kampanja i drugog. O tome zašto treba imati veb-sajt i imejl na svom domenu, kako odabrati domen, kad i na koga ga registrovati, šta ne treba raditi s njim jednom kad je već registrovan, na skupu je govorio Predrag Milićević, savjetnik za marketing i komunikacije u Fondaciji Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS).

Poslovnim korisnicima internet otvara vrata cijelog svijeta, ali i potencijalne greške čini globalno vidljivim. Da bi izbjegli eventualne probleme na koje mogu naići u onlajn poslovanju, privrednici bi trebalo da budu upoznati sa određenim informacijama, kao što su, na primjer, stavovi internet korisnika.

Milićević je naveo da, prema istraživanju iz oktobra 2021, 79% potrošača više vjeruje preduzeću koje koristi imejl adresu na svom domenu, nego preduzeću koje koristi besplatne imejl servise (kao što je Guglov gmail servis, ili servisi domaćih internet provajdera). Pritom, 62% internet korisnika najviše povjerenja ima u .rs domen.

Takođe, istakao je da treba znati i da se na internetu, globalno, svi domeni podjednako dobro vide, ali su samo nacionalni domeni favorizovani u lokalnim pretragama. Na to kako Gugl rangira određene sajtove bitno utiče odakle neko traži određeni sadržaj, na kom jeziku ga traži i na kom pismu. Kako je, po istraživanju s početka 2023, preko 80% domaćih firmi usmjereno na Srbiju, ili čak uže, na Beograd ili Novi Sad, logika nalaže da bi domaće firme trebalo pretežno da koriste nacionalne domene, što se, kako istraživanja pokazuju, u praksi i dešava.

Kao rezime predavanja, Milićević je poručio privrednicima da ne vezuju svoje adrese za tuđe domene, da pomognu pretraživačima da ih na internetu lakše nađu (koristeći nacionalne domene) i da tretiraju svoje domene kao važne poslovne resurse.

Prisutni posjetioci su bili aktivni i tokom predavanja, a i nakon prezentacije, pa je u komunikaciji učestvovao veliki broj privrednika sa pitanjima, sugestijama, kao i svojim ličnim iskustvima iz onlajn svijeta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.05.2024.  |  Energija

Imenovana uprava Elektroprivrede BiH

Dr sc. Sanel Buljubašić imenovan je za generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH - Sarajevo, objavilo je 17. maja na svojoj zvaničnoj stranici ovo javno preduzeće. Ova odluka uslijedila je nakon najnovije saglasnosti Vlade FBiH za imenovanja članova Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH - Sarajevo i saglasnosti Nadzornom odboru o imenovanju Uprave ovog društva, o čemu je eKapija već pisala. Pored imenovanja generalnog direktora,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.