NavMenu

Šta sve trebate znati o kokama nosiljama

Izvor: agrosavjet.com Utorak, 04.04.2023. 07:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: zlikovec/shutterstock.com)Ilustracija
Koke nosilje su rase kokoši koje su uzgajane zbog svoje sposobnosti polaganja jaja. One su postale popularne u industrijskoj proizvodnji jaja zbog svoje visoke proizvodnje jaja i relativno niske cijene održavanja. Međutim, koke nosilje su takođe vrlo popularne i u malim ruralnim zajednicama širom svijeta, gdje se uzgajaju kao domaće životinje i omogućuju svježa jaja za vlastitu upotrebu ili za prodaju na lokalnom tržištu.

Koke nosilje su obično manje od ostalih rasa kokoši, a njihov izgled može varirati ovisno o rasi. Uobičajeno, koke nosilje imaju kratke, široke tijela, te pljosnate, crvene ili smeđe glave. One su vrlo prilagodljive i mogu se uzgajati u različitim uslovima, od slobodnog uzgoja na otvorenom do uzgoja u zatvorenom prostoru.

Uz pravilnu njegu i ishranu, koke nosilje mogu proizvesti velike količine jaja tokom svog života. Međutim, kao i kod bilo koje druge domaće životinje, potrebna je odgovarajuća briga kako bi se osiguralo da koke nosilje budu zdrave i sretne.

Životni vijek koka nosilja obično varira ovisno o različitim čimbenicima poput genetike, prehrane, okoline i njege. Uobičajeno, kokoši počinju polagati jaja u dobi od oko 5-6 mjeseci i mogu nastaviti polagati jaja sljedećih 12-18 mjeseci, nakon čega njihov nivo proizvodnje jaja počinje opadati.

Uopšteno, koke nosilje polažu najviše jaja tokom prvih nekoliko mjeseci nakon što počnu polagati, nakon čega njihova proizvodnja jaja počinje postupno opadati. Kada koka nosilja dostigne starost od oko 2 godine, njezina proizvodnja jaja će se obično smanjiti na manje od 80% njezine maksimalne proizvodnje. Uz pravilnu njegu i hranidbu, koka nosilja može živjeti od 5 do 10 godina. Međutim, u komercijalnoj proizvodnji, kokoši se obično zamijene nakon što su oko 18 mjeseci starije jer njihova proizvodnja jaja opada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Agro, Industrija

Domaći agrar spao na jeftine proizvode, većina usmjerena na kukuruz i krompir

sa usitnjenim zemljištem (šest do osam parcela). - Ta gazdinstva najvećim dijelom proizvode za vlastite potrebe ili samo djelimično viškove za prodaju, što uzrokuje nisku produktivnost, niske prihode, male količine, upitan kvalitet i konzistentnost tržišne proizvodnje. Kod proizvođača i prerađivača postoji nedostatak poznavanja i razumijevanja standarda kvaliteta, te ograničen pristup i korištenje inovacijskih i modernih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.