NavMenu

Njemačke građevinske firme u problemu - Gradi se sve manje stanova

Izvor: RT Balkan Srijeda, 23.08.2023. 09:04
Komentari
Podeli
Minhen (Foto: ian kelsall/Unsplash)Minhen
Najnovije objavljeno istraživanje Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena, pokazalo je da se pad stambene izgradnje u Njemačkoj nastavlja.

Prema ovom istraživanju, u julu se 40,3% građevinskih kompanija u Njemačkoj žalilo na nedostatak porudžbina za izgradnju stanova, što predstavlja porast u odnosu na jun, kada je iste probleme prijavilo 34,5% firmi dok je prije godinu dana, u julu 2022. godine, samo 10,8% kompanija saopštilo da nema dovoljno narudžbina.

- Sprema se oluja. Nakon mnogo godina ekspanzije, više kamatne stope i drastičan rast troškova guše stambenu izgradnju - rekao je šef istraživanja IFO, Klaus Volrabe.

Od proljeća 2022. godine, takođe je zabilježen ogroman broj otkazivanja projekata u stambenoj izgradnji.

U julu se 18,9% kompanija u Njemačkoj žalilo na otkazane projekte, a u junu 19,2%, dok dugoročni prosjek iznosi samo 3,1%, pokazalo je istraživanje.

Ako pogledamo samo period do 2021. godine, procenat otkazivanja naručenih projekata u stambenoj izgradnji je bio samo 1,5%.

- Kompanije za izgradnju stanova su pod ogromnim pritiskom. Postojeće porudžbine se stalno otkazuju, a istovremeno stiže sve manje novih narudžbina - kaže Volrabe i dodaje da ova situacija predstavlja pretnju za mnoge kompanije.

Najnovije istraživanje je pokazalo da 10,5% njemačkih firmi u stambenoj izgradnji ima finansijske probleme, što je dvostruko više nego prethodne godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Direkcija za finansije Brčko distrikta dobija novi informacioni sistem - Raspisan tender vrijedan 5,5 mil KM

Nabavka novog informacionog sistema čija je vrijednost procijenjena na 5,5 mil KM, bez PDV-a, jedna je od najnovijih planiranih velikih investicija Brčko distrikta BiH. Naime, Brčko distrikt je raspisao tender za nabavku integralnog informacionog sistema Direkcije za finansije (DMS, IS Trezora, IS Poreske uprave i software - igre na sreću) za potrebe Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH (DFBD). Ukoliko sve bude proteklo po planu koji

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.