NavMenu

EBRD želi vlasništvo u Petrolu

Izvor: Indikator Utorak, 24.07.2018. 08:54
Komentari
Podeli
Već ove jeseni, slovenačka naftna i plinska kompanija sa značajnim poslovima i u Bosni i Hercegovini - Petrol, mogla bi dobiti novog suvlasnika - Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), piše portal Siol.net.

Prema informacijama ovog portala, EBRD već neko vrijeme pregovara o kupovini dionica sa slovačko-češkom J&T finansijskom grupom koja trenutno drži 12,8% dionica Petrola.

Prema nezvaničnim informacijama, J&T, koji je neko vrijeme želi da se povuče iz vlasništva Petrola, ponudio je svoj udio brojnim potencijalnim kupcima. Između ostalog, i nekim međunarodnim energetskm gigantima koji jačaju na području jugoistočne Evrope posljednjih godina.

Sada je najozbiljniji kandidat za kupovinu EBRD, koji je prošle godine kupio Petrolove obveznice za više od 8 mil EUR. Za dionicu Petrola Slovacima nudi 315 EUR. To je za oko 45 EUR manje od trenutnog jedinstvenog kursa Petrola na Ljubljanskoj berzi.

Prema informacijama portala, obje strane se nisu dogovorile za posao: u J&T-prvobitnu ponudu EBRD-a su odbili jer žele da prodaju paket po cijeni najmanje jednakoj berzanskoj. Istovremeno, obje strane se nisu složile oko pitanja ko će dobiti dividendu ove godine.

Vlasniku cjelokupnog paketa dionice bi donijele 4,3 mil EUR bruto. Rok za njihovo plaćanje je 10. avgust.

- Informacije koje navodite u vašem upitu ne želimo ni komentirati ni potvrditi - rekao je Mario Selecky, menadžer projekta u kompaniji J&T za Siol.net.

Prema nezvaničnim informacijama, EBRD namjerava ponuditi manju količinu dionica koje su trenutno u vlasništvu J&T-a drugim slovenačkim finansijskim fondovima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.05.2024.  |  Građevina

Stanivuković povodom izmjena regulacionog plana: Izgradnja Ćiriličnog parka nikada nije bila upitna

Nakon što se već oglasio najavom da će zaustaviti izmjene regulacionog plana, a povodom pisanja medija da će izmjenama ovog plana umjesto vrtića, odnosno škole, pored Ćiriličnog parka u Banjaluci nići neboder, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je još jednom ponovio da izgradnja Ćiriličnog parka ostaje kako je i najavljena. Naime, u posljednjem tekstu koji je objavljen na zvaničnoj stranici Grada Banjaluka istaknuto je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.