NavMenu

Uspješna priča Sarajke Tatjane Vučković – Gliste na tržištu EU

Izvor: eKapija Petak, 24.09.2010. 09:06
Komentari
Podeli

U svijetu odavno vlada trend proizvodnje i gajenja glista i humusa. Uzgajanje glista ima višešestuku korist i danas predstavlja veoma unosan posao.

Primjena glista je višestruka. U Africi i Japanu se od njih pravi brašno kao visoko proteinska hrana za ljudsku ishranu, rješavaju i neke od problema zagađenja čovjekove sredine.

U susjednoj nam Hrvatskoj na jednoj od farmi glista prave se i razni specijaliteti za koje vlada veliko interesovanje, jer je naučno dokazano da gliste pomažu u liječju mnogi bolesti, među kojima je i karcinom.

Među najveće svjetske proizvođače glista spada Amerika, Japan i Kanada, a u Evropi njihovom uzgoju veliku pažnju posvećuju Italijani.

I u BiH postoji velika potražnja za glistama, međutim jedini profesionani uzgajivač je Tatjana Vučković, diplomirani ekonomista i stručnjak za vanjsku trgovinu iz Sarajeva, vlasnica firme "Poljoprivrednik Sharks" koja je prije pet godina odlučila da kancelarijski posao zamjeni radom na farmi.

"Sve je počelo slučajno. U jednom trenutku umorila sam se od ljudi, sumorne situacije i odlučila sam nešto promijeniti. Krenula sam sa glistama. Registrovala sa firmu i počela. Svi su me gledali sa čuđenjem, međutim nakon pet godina rada ja sam svima dokazala da je ovo posao kao i svi ostali koji ima svoje uspone i padove", kaže Tatjana.

Probiti led na bh. tržištu nije bilo nimalo lako, međutim Tatjana već danas posjeduje certifikat pomoću kojeg jedina iz BiH može izvoziti u zemlje EU i regije.

"Gliste izvozim u Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju, a uskoro i u Crnu Goru. Što se tiče EU izvozim za tržište Holandije, Norveške, Austrije i uskoro i za tržište Italije", ističe Tatjana, naglašavajući kako već danas može reći da je postigla cilj bez obzira na sve teškoće, rizike i brojne izazove. Ovo je jedan od najljepših i najčistiji poslova u poljoprivredi.

Ona kaže kako je jako važan faktor uspjeha dobra volja, te da novac i zarada ne budu na prvom mjestu.

"Ovo jeste unosan posao, ali za prve rezultate potrebna je godina napornog rada tokom kojih stalno i padate i podižete se. Glistama (Denbrobena veneta) se morate prilagoditi a i zakonima prirode. U ovom poslu se ne može ništa postići na brzinu niti se može raditi na silu. Morate ići strpljivo korak po korak. Baš onako kako glista i priroda uslovljavaju", pojašnjava Vučković, dodajući kako se prilikom rada na farmi mora voditi računa da odjeća u kojoj se radi bude od pamuka.

Kako su zahtjevi EU sve strožiji, sigurno je da će humus uskoro postati i ključni elemenat u proizvodnji domaće organske hrane koji ne zahtjeva skupu opremu. Moguće ga je proizvoditi gotovo svuda, na otvorenom polju (betonska, drvena ili žičana legla) i u zatvorenim prostorijama (garaža, terasa, podrum).

E. Ko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.05.2024.  |  Energija

Imenovana uprava Elekroprivrede BiH

Dr sci Sanel Buljubašić imenovan je za generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH - Sarajevo, objavilo je 17. maja na svojoj zvaničnoj stranici ovo javno preduzeće. Ova odluka uslijedila je nakon najnovije saglasnosti Vlade FBiH za nova imenovanja članova Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH - Sarajevo i saglasnosti Nadzornom odboru o imenovanju Uprave ovog društva, o čemu je eKapija već pisala. Pored imenovanja generalnog direktora,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.