NavMenu

U Kotorskom kod Doboja: Fortuna-Fortex otvorila novi pogon

Izvor: Oslobođenje Utorak, 03.07.2012. 12:51
Komentari
Podeli

Gračanička tvornica obuće Fortuna, koja je prije nekoliko dana proslavila 44 godine postojanja, ostvarila je još jednu radnu pobjedu.

U Kotorskom kod Doboja, nakon prestanka rada tvornice obuće Pietro, Gračanlije su prepoznale potrebu, te u saradnji sa Opštinom Doboj uposlile 30-ak radnika ranije tvornice i stvaraju uslove za nova zapošljavanja.

Safet Pjanić, direktor Fortune, kazao je da je novi pogon gornjih dijelova obuće u Kotorskom šesti vlastiti vanjski pogon u kojem se, pored postojeće linije, uspostavlja još jedna, tako da će se u Kotorskom, pored postojećih 30 radnika, zaposliti još dva puta toliko. Osim toga, ovo je šansa za mlade kvalifikovane obućare.

U Gračanici trenutno radi 900 radnika, dok ih je više od 400 u Fortuninim pogonima u više susjednih opština. Fortunina dnevna proizvodnja je na bazi 5.000 pari cipela. Pjanić kaže da se 90 procenata proizvodnje plasira na tržište Francuske, Njemačke, Italije i Austrije, dok bh. brend ove tvornice fortuneneto ide na domaće tržište u svega pet procenata.

"Naravno da nismo zadovoljni, jer je bh. tržište preplavljeno kineskom obućom i uvoznom obućom lošeg kvaliteta. Sreća je što smo osvjedočeni partneri naših brojnih kupaca iz inostranstva, tako da ostajemo i opstajemo. Šta više, imamo namjeru da se još širimo sa kapacitetima. Još da imamo bilo kakav podsticaj od države, bilo bi nam mnogo lakše. Ovako, sve što ulažemo, isključivo ulažemo iz vlastitih sredstava", rekao je Safet Pjanić, koji je na dan firme koja je obilježila 44 godine rada i postojanja svečano uručio skromne poklone za 40 penzionera ovog kolektiva koji su otišli u zasluženu mirovinu.

Osim toga, za dobojsku bolnicu Sveti Apostol Luka Fortuna je obezbijedila 40 pari medicinskih papuča i 20 pari za Dom zdravlja u Petrovu. Svečanom činu otvaranja pogona obuće u Kotorskom, osim Fortuninih partnera, prisustvovali su načelnici Doboja Obren Petrović, Gračanice Nusret Helić, te potpredsjednik RS-a Enes Suljkanović, koji su izrazili zadovoljstvo zbog otvaranja novog Fortuninog pogona obuće i što se konačno iz Kotorskog u svijet šalje pozitivna priča.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Traže se nadzornici građevinskih radova na tunelu Prenj

Evropska banka objavila je 17. maja tender za iskazivanje interesa za konsultantske usluge nadzora nad građevinskim radovima na tunelu Prenj. Konsultantske usluge otvorene su u dvije faze. Zainteresovane kompanije mogu se prijaviti do 1. jula 2024. godine do 12 sati. Više informacija o raspisanom tenderu možete pogledati OVDJE. Ranije je dodijeljen ugovor za konsultantske usluge koje se tiču provedbe projekta izgradnje tunela Prenj i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.