NavMenu

Kreće ispitivanje ostataka pesticida u hrani - Laboratorije iz oba entiteta učestvuju u projektu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 05.08.2013. 20:40
Komentari
Podeli

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u saradnji sa USAID/Sida FARMA projektom, osigurala je provođenje međulaboratorijskog ispitivanja ostataka pesticida u hrani, u kojem će sudjelovati sedam laboratorija iz Bosne i Hercegovine, stoji u saopštenju agencije, a prenosi RTV "Slon".

U izboru laboratorija učestvovali su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao nadležne institucije za ovlašćivanje laboratorija.

Na osnovu njihovih tehničkih i kadrovskih kapaciteta u međulaboratorijskom ispitivanju, koje bi trebalo da počnu tokom ovog mjeseca, učestvovaće laboratorije Zavoda za javno zdravstvo FBiH (Mostar/Sarajevo), Federalnog poljoprivrednog zavoda (Sarajevo), Federalnog agromediteranskog zavoda (Mostar), Instituta za javno zdravstvo RS (Banjaluka), Poljoprivrednog instituta RS (Banjaluka), Veterinarskog zavoda Unsko-sanskog kantona (Bihać) i Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona (Bihać).

Na osnovu tenderske procedure koju je sproveo USAID/Sida FARMA projekta, kao laboratorija koja će organizirati međulaboratorijsko ispitivanje izabran je Odjel za vodu, hranu i materijale u kontaktu sa hranom pri Zavodu za javno zdravstvo Maribor u Republici Sloveniji.

U skladu sa BAS/EN/ISO 17025, laboratorija mora da posjeduje procedure za upravljanje kvalitetom, radi praćenja valjanosti obavljenih ispitivanja. Međulaboratorijsko ispitivanje značajan je način ispunjavanja zahtjeva standarda BAS/EN/ISO 17025 u području osiguranja kvaliteta laboratorijskih rezultata, a podrazumijeva organiziranje, obavljanje i ocjenu analiza na istom uzorku koje izvode dva ili više laboratorija, u skladu sa unaprijed određenim uvjetima radi i utvrđivanja karaktera ispitivanja, stoji u saopštenju iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Traže se nadzornici građevinskih radova na tunelu Prenj

Evropska banka objavila je 17. maja tender za iskazivanje interesa za konsultantske usluge nadzora nad građevinskim radovima na tunelu Prenj. Konsultantske usluge otvorene su u dvije faze. Zainteresovane kompanije mogu se prijaviti do 1. jula 2024. godine do 12 sati. Više informacija o raspisanom tenderu možete pogledati OVDJE. Ranije je dodijeljen ugovor za konsultantske usluge koje se tiču provedbe projekta izgradnje tunela Prenj i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.