NavMenu

Povoljni krediti za mala i srednja preduzeća - EBRD daje zajam od 15 mil EUR Intesa banci za programe Go Green i Go Digital

Izvor: biznisinfo.ba Nedjelja, 16.06.2024. 08:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Intesa Sanpaolo Banka, nastavljaju svoju uspješnu dugogodišnju saradnju, a ove godine potpisom novog ugovora u iznosu od 15 mil EUR ovo partnerstvo nastavlja nizati uspješne priče.

Naime od sada će sve male i srednje kompanije s područja BiH, ukoliko ispunjavaju uslove, moći aplicirati za novu kreditnu liniju Go Green, a na oduševljenje mnogih nastavljena je i kreditna linija Go Digital koju je Intesa Sanpaolo Banka započela 2022.

- Intesa Sanpaolo Banka i EBRD u BiH realizirali su već nekoliko uspješnih projekata, i moram priznati da sam zahvalan na odličnoj saradnji. Posebno mi je zadovoljstvo što kroz partnestvo EBRD-a i Intesa Sanpaolo Banke potpomažemo mnogobrojne bh. kompanije, pokretače cjelokupnog društva, u transformaciji njihovog poslovanja kada su u pitanju ekološki i digitalni aspekti, ali i smanjenje troškova koji nastaju prilikom proizvodnje - izjavio je Marco Trevisan, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke.

Evropska banka za obnovu i razvoj obezbijedila je zajam za Intesa Sanpaolo Banku od 7 mil EUR u okviru programa SME Go Green i 8 mil EUR u okviru programa Go Digital u BiH. Ova sredstva podržana su poticajnim plaćanjima i tehničkom pomoći, koje finansira Evropska unija.

Zajam SME Go Green od 7 mil EUR koristit će se za poticanje ulaganja u zelene tehnologije, uključujući projekte energetski efikasne i obnovljive energije. Program će poboljšati konkurentnost malih i srednjih preduzeća i trgovinu, kroz promociju održivih praksi i međunarodno priznatih standarda kvalitete. Trećina iznosa iskoristit će se kako bi se lanci opskrbe agrobiznisa učinili održivijima i smanjio njihov utjecaj na okoliš. Drugi ključni cilj je osigurati ravnopravniji pristup za mala i srednja poduzeća u regiji koja vode žene, a koja se bore protiv klimatskih promjena. Banka će nastojati isporučiti najmanje 70% sredstava prihvatljivim projektima tranzicije zelene ekonomije (GET).

Go Digital u BiH od 8 mil EUR će biti iskorišteno za pomoć malim i srednjim poduzećima da ispune standarde EU u području zaštite okoliša, zaštite zdravlja i sigurnosti na radu te kvalitete i sigurnosti proizvoda povećanjem razine automatizacije i digitalizacije koja se koristi u operativnim procesima. Banka će nastojati isporučiti najmanje 60% sredstava projektima koji ispunjavaju uslove GET-a. Program direktno doprinosi Digitalnoj agendi Evropske komisije za zapadni Balkan, čiji je cilj podržati tranziciju privatnog sektora i pomoći preduzećima da u potpunosti osiguraju prednosti digitalne transformacije gospodarstva. Ovo je druga linija za Intesa Sanpaolo Banku u okviru programa Go Digital in BiH, nakon uspješnog iskorištenja kredita od 8 mil EUR potpisanog u decembru 2022.

Putem ovih programa, Banka ima za cilj poticati inovacije, održivost i rast među malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini.

EBRD je uložila više od 3 mlrd EUR u 223 projekta u Bosni i Hercegovini otkako počela svoje aktivnosti 1996. godine. Strateški prioriteti Banke u zemlji su promoviranje zelene ekonomije, podrška konkurentnom razvoju privatnog sektora i poticanje regionalnih integracija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.06.2024.  |  Građevina

UIO po drugi put odbila Radišićevu ponudu za zgradu u Banjaluci

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH po drugi put je morala da odbije ponudu Mileta Radišića i njegove kompanije Grand Trade za kupovinu objekta u Banjaluci zbog nedostatka novca, saznaje portal Capital. Radišić je početkom ove godine dostavio dvije ponude. Prvom je Upravi ponuđen objekat od 12.280 kvadrata za 71,1 mil KM bez parkinga, dok je druga ponuda sa parkingom bila 98,6 mil KM. - Međutim, imajući u vidu da je u budžetu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.