NavMenu

Očekuje se početak izgradnje VE Vlašić - Utvrđeno da nije potrebno dalje provođenje procjene uticaja na okoliš

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 24.06.2024. 15:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/www_slon_pics)Ilustracija
Nije potrebno dalje provođenje procjene uticaja na okoliš putem izrade Studije uticaja na okoliš za Projekat izgradnje Vjetroelektrane Vlašić snage 50 MW, općina Travnik, navodi se u rješenju koje je Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo na uvid.

Zahtjev je izradila ovlaštena konzultantska kuća TQM iz Lukavca.

Primjedbe, sugestije i mišljenja na nacrt Rješenja mogu se dostaviti u roku 8 dana od dana objave na web stranici na adresu Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je krajem februara ove godine utvrdila je Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju BiH i Evropske investicijske banke za realizaciju Projekta vjetroelektrana Vlašić u iznosu do 36 mil EUR, te je uputila Parlamentu FBiH na usvajanje. Predloženom odlukom predviđeno je da se sredstva ovog zajma koriste za finansiranje izgradnje vjetroelektrane do 50 MW na visoravni Vlašić u Srednjobosanskom kantonu.

Projekt obuhvata isporuku, instalaciju i puštanje u pogon vjetroagregata snage do 50 MW, zatim izgradnju temelja, isporuku i ugradnju električne opreme i transformatora za vjetroagregate i tornjeve, kao i izgradnju podstanice visokog napona, uključujući nadzemni dalekovod, transformatore, ožičenje, telekomunikacijsku opremu i skladišni prostor. Također, predviđeni su i izgradnja pristupnih puteva, kablovskih tranšea, montažnog prostora i platformi za dizalice, te konsultantske usluge.

(Foto: Printscreen/Zahtjev za procjena uticaja na životnu sredinu/ IPSA Institut)
Da je u planu da se u opštini Travnik izgradi vjetropark Vlašić, instalisane snage do 50 MW eKapija je objavila još u septembru prošle godine.

Tada je Federalno ministarstvo okoliša i turizma na javni uvid stavilo zahtjev za prethodnu procjenu uticaja koji je izradio IPSA Institut iz Sarajeva.

U njemu je navedeno da se lokacija predloženog projekta nalazi na Vlašićkom platou u općini Travnik katastarska općina Paklarevo oko 80 km sjeverozapadno od Sarajeva i 6 km sjeverno od Travnika.

- Nalazi se u nenaseljenom području oko 15 km sjeverno-zapadno od grada Travnika, na zemljištu u privatnom vlasništvu, koje se prvenstveno koristi za ispašu ovaca. Projekat VE Vlašić obuhvaćen je "Listom investicionih potencijala FBiH" pod rednim brojem 30, koju je Vlada FBiH usvojila na sjednici održanoj 24.06.2016. godine - stoji u dokumnetu.

Predložena vjetroelektrana (VE Vlašić) će uključivati do 18 vjetroturbina, pristupne ceste i odgovarajuću energetsku infrastrukturu, te će imati instalisanu snagu do 50 MW. Očekivana proizvodnja iznosi cca. 115 GWh godišnje (ovisi o izboru vjetroagregata, što će biti tačno definisano u kasnijim fazama razvoja projekta). Očekivani životni vijek vjetroelektrane je oko 25 godina.

S.Š.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.