NavMenu

Pet obećavajućih evropskih zelenih startapa

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 29.04.2024. 07:24
Komentari
Podeli

(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Od platformi koje okupljaju male proizvođače, do aplikacija koje tvrde da će uvesti revoluciju u građevinsku industriju - evropski startapi nude mnoštvo rešenja za aktuelne ekološke probleme.

Predstavljamo vam pet novih kompanija koje doprinose smanjenju otpada, emisija CO2, jednokratne plastike, i na taj način pokazuju da je moguće spojiti zaštitu životne sredine sa profitabilnim rešenjima.


011h

Osnovan 2020. godine u Barseloni sa namerom da uvede revoluciju u građevinsku industriju, ovaj startap ne želi da bude obična građevinska kompanija, već, kako kažu, deo rešenja za izgradnju održive budućnosti. Osnivači tvrde da su izgradili model koji omogućava izgradnju ugljenično neutralnih zgrada, koji uz to snižava troškove investitorima.

Proces ima tri dela. Prvo dizajniraju komponente, zatim sarađuju sa mrežom partnera koji ih snabdevaju materijalima, proizvode i sklapaju delove. Treći deo je planiranje, koordinacija i monitoring sa digitalne platforme koju su interno razvili.

Zahvaljujući platformi, proces dizajna je brz, jer ona uklapa delove, a takođe izračunava vreme koje je potrebno za izgradnju, troškove, ugljenični otisak i daje sve informacije potrebne za izvođenje projekta. Na kraju životnog veka zgrade, komponente mogu biti ponovo upotrebljene ili reciklirane.

Osnivači procenjuju da će CO2 otisak ovako izgrađenih zgrada biti za 70% niži od onih izgrađenih tradicionalno. Budući da je građevinska industrija, kako kažu, vrlo konzervativna i sklona izbegavanju rizika, napravili su ogledni primer u stambenom bloku van Barselone kako bi pokazali svoj rad investitorima, arhitektama, kompanijama koje posluju u oblasti nekretnina.


AgroSustain

Švajcarski startap AgroSustain, osnovan 2018. godine, nudi prirodno rešenje koje produžava životni vek voća, povrća i cveća. Alternativa za hemijske pesticide, prirodni i organski premazi koji su jestivi, bez ukusa, mirisa, nevidljivi, produžavaju vek voća i povrća na policama marketa i do jednog meseca, smanjuju gubitak vode do 70% i otpad u radnjama za do 55%, tvrde osnivači. Startap razvija i biopremaz koji će moći da se koristi posle žetve, a očekuje se da bude sertifikovan u narednih godinu i po dana.


Modern Milkman

Britanski startap baziran u Mančesteru okuplja farmere i nezavisne poljoprivredne proizvođače koji nude sveže namirnice, bez upotrebe jednokratne plastike.

Tri puta nedeljno dostavljaju korisnicima mleko i druge proizvode, poput jaja, marmelada, čokolada, kobasica. Sva pića dostavljaju se u višekratnim staklenim flašama koje tim prikuplja, pere i sprema za novu upotrebu, pa se svaka prosečno koristi 25 puta.

Drugi proizvodi poput čaja i kafe dostavljaju se u višekratnim metalnim posudama, a pakovanja koja nisu višekratna su reciklabilna, bez plastike ili kompostabilna. Kako kažu, od 2018. kada su osnovani do sada, sačuvali su više od 98 miliona plastičnih flaša.


TIER Mobility

Ukoliko na putovanjima volite da iznajmite skuter ili bicikl radi lakšeg kretanja po gradu, sledeći put potražite TIER Mobility. Kompanija osnovana 2018. godine u Berlinu, nudi različita rešenja za kretanja u gradovima, od skutera, preko bicikala, do mopeda, kako bi se smanjila upotreba automobila. Kažu da su 2020. godine postali prva mikro kompanija iz oblasti saobraćaja koja je potpuno klimatski neutralna.

Korisnici prvo instaliraju aplikaciju, zatim pronađu na mapi sebi najbliže vozilo, e-bicikl ili e-skuter, skeniraju kod da otključaju vozilo i započinju vožnju. Kada završe, vozilo mogu ostaviti na obeleženim mestima. Posluju u 260 gradova u 22 zemlje u Evropi i Bliskom istoku. Najbliže nama naći ćete ih u Puli i Rijeci.


Wastefront

Osnovana u Oslu 2019. godine, kompanija Wastefront pretvara neiskorišćene gume u korisne proizvode, uključujući tečne ugljovodonike i čisti ugljenik, koji se mogu ponovo koristiti u procesima poput proizvodnje alternativnih goriva ili proizvodnje gumenih smesa.

Time rešavaju veliki problem jer kako kažu, procenjuje se da svake godine širom sveta 29 miliona tona guma stiže do kraja životnog ciklusa. Prosečnoj gumi potrebno je više od 50 godina da se razloži, a gume koje se odlažu na deponije ispuštaju toksine u tlo i obližnje vodotokove.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.