NavMenu

EIB i Intesa Sanpaolo Banka dogovorile 30 mil EUR kredita za oporavak preduzeća u industriji, turizmu, poljoprivredi i uslužnim sektorima

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.04.2021. 12:50
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Moerschy)
Evropska investicijska banka (EIB) i Intesa Sanpaolo Banka BiH (ISP) potpisale su kreditni sporazum od 30 mil EUR za ubrzavanje oporavka malih i srednjih preduzeća (MSP-ova) i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije u Bosni i Hercegovini kao odgovor na finansijske poteškoće nastale uslijed pandemije virusa Covid-19.

Ta sredstva će omogućiti banci ISP BiH daljnje kreditiranje preduzeća u industriji, turizmu, poljoprivredi i uslužnim sektorima.

Cilj je omogućiti pristup srednjoročnom i dugoročnom finansiranju za lokalna preduzeća uz fleksibilnije i povoljnije uvjete i pomoći im u održavanju poslovanja, rasta i zapošljavanja u trenutnom izazovnom ekonomskom kontekstu.

Ovaj čin također pomaže u kreiranju poslova za mlade ljude u Bosni i Hercegovini putem Evropske inicijative za zapošljavanje i obuku mladih (EYET), poticanjem preduzeća na zapošljavanje i pružanje stručne obuke za mlade, saopšteno je iz EIB-a.

Sredstva su sastavni dio EIB-ovog finansijskog programa za Zapadni Balkan namijenjenog za oporavak od pandemije virusa COVID-19, kako je najavljeno na Summitu EU-a i Zapadnog Balkana održanom u Zagrebu u maju 2020.

Potpredsjednica EIB-a odgovorna za Zapadni Balkan, Lilyana Pavlova, kazala je da pružanjem podrške za MSP-ove i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, koja predstavljaju glavno uporište ekonomije i ključni izvor poslova, projekt koji će doprinijeti rastu privatnog sektora i održavanju radnih mjesta u Bosni i Hercegovini.

- Ta transakcija će omogućiti dodatne resurse za našeg dugogodišnjeg partnera, Intesa Sanpaolo Banku BiH, kako bi se pravnim licima koja su najranjivija uslijed posljedica pandemije pomoglo da zadovolje svoje najnužnije potrebe, održe poslovanje, radna mjesta i likvidnost, ali i da bi se podržao njihov dugoročni oporavak nakon krize. EIB nastoji osigurati bolji pristup i veću dostupnost finansiranja za preduzeća uz povoljne uvjete kako bi se ona mogla boriti s izazovima tekuće krize - navela je ona.

Predsjednik Uprave ISP BiH Marco Trevisan smatra da je ovo važan korak na njihovom putu konkretne podrške oporavku realne ekonomije u BiH.

- Zahvaljujući našoj izvrsnoj saradnji s EIB-om, uspjeli smo prilagoditi namjensku finansijsku liniju usmjerenu na zadovoljavanje potreba naših klijenata MSP-ova i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, koja su osjetila posljedice pandemije, ali i dalje investiraju, zapošljavaju mlade talentirane ljude i proširuju svoja tržišta. Zato će ta linija omogućiti tim hrabrim preduzećima pristup kreditima uz povoljne kamate i bolju budućnost. ISP BiH se fokusira na postizanje tog cilja potpuno u skladu s našim ESG pravilima, koja se temelje na principima socijalno i ekološko održivog finansiranja - pojasnio je Trevisan.


Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler pozdravio je potpisivanje novog zajma EIB-a za oporavak kompanija u BiH pogođenih pandemijom covida-19.

- Ulaganje u konkurentnost privatnog sektora na Zapadnom Balkanu predstavlja srž Ekonomsko-investicijskog plana Evropske unije koji predviđa 9 milijardi eura. Nova finansijska sredstva za kompanije u industrijskom, poljoprivrednom, turističkom i uslužnom sektoru pokrenuće investicije za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i unaprediće kreiranje novih radnih mjesta. Podsticaj će dati i program specijalnih mjera Evropske unije za ublažavanje posljedica od pandemije covida-19 vrijedan 18 miliona eura bespovratnih sredstava namijenjen kompanijama u konkurentnim industrijama (EU4Business recovery) i poljoprivrednim vrijednosnim lancima (EU4Agri recovery) - istakao je Sattler.

Od 2009. EIB je pružio 430 miliona eura privatnom sektoru u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući čemu je zadržano više od 90.000 radnih mjesta. Ovo novo finansiranje je još jedan pokazatelj EIB-ove trajne podrške ekonomskom oporavku i održivom razvoju na putu prema regionalnoj i EU integraciji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.