NavMenu

Pet dokumentaraca o startapima - Inspirišite se i upoznajte sa izazovima

Izvor: eKapija Petak, 07.06.2024. 07:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gajus/shutterstock.com)Ilustracija
U današnje vrijeme, startapi su postali simbol inovacija, preduzetničke strasti i težnje ka promjeni svijeta. Dokumentarci o startapima nisu samo izvor informacija već i uzbudljive priče uspješnih preduzetnika koji su zakoračili u nepoznato kako bi ostvarili svoje ciljeve.

Ovih pet dokumentaraca vas mogu inspirisati da izgradite uspješan startap, a istovremeno prikazuju izazove sa kojima se suočavaju preduzetnici, piše blog novosadskog Poslovnog inkubatora.


Something Ventured

Dokumentarac Gelera i Goldfajna iz 2011. godine istražuje ključne trenutke u razvoju američkog venture kapitalizma tokom sredine 20. vijeka. Film je fokusiran na priče venture kapitalista kao što su Artur Rok, Tom Perkins i Don Valentine, koji su igrali ključnu ulogu u podršci i finansiranju nekih od najvećih tehnoloških kompanija tog vremena, poputi Apple, Intel, Genentech, Cisco i Atari.

Ukoliko ste zainteresovani za svijet preduzetnika, inovacije i razvoj tehnoloških kompanija i želite da saznate ključne faktore uspjeha i izazove sa kojima se suočavaju preduzetnici i investitori, ovaj dokumentarac je za vas.


Startup.com

Dokumentarni film objavljen 2001. godine, koji se odnosi na priču kako je startap poput GovWorks propao zbog loših sposobnosti upravljanja i unutrašnjih borbi za moć. Kroz film se prikazuju prednosti i zamke pokretanja startapa sa prijateljima u neizvjesnim vremenima. Tokom radnje filma, prikazuju se načini na koje se oni bore sa internim rivalstvom, konkurencijom na tržištu, ekonomskom nestabilnošću i ličnim životnim problemima.

Ovaj film vam pruža uvid u sve aspekte vođenja startapa, kako finansijske i tehnološke izazove, tako i emocionalne probleme koje s kojima se preduzetnici susreću. Ukoliko želite da razumijete kako su funkcionisali startapi tokom procvata i pada Dot-com bubble, pronađete inspiraciju i saznate šta je potrebno da bi se pokrenuo i vodio sopstveni startap, ovaj film će vam dati odgovore.


Steve Jobs: One last thing

"Steve Jobs: One last thing" je dokumentarac, iz 2011. godine, koji predstavlja život i karijeru poznatog suosnivača kompanije Apple Inc, Steve Jobs-a. Film je fokusiran na dostignuća i osobine koje karakterišu Jobs-a kao preduzetnika. Takođe, otkriva priče o njegovom velikom doprinosu tehnološkom svijetu, stvaranju Macintosh-a, razvoju iPhone-a, kao i velikom uticaju na uspjeh kompanije Apple. Pored priče o Jobs-u, u filmu se pominju Stiv Voznijak i Arnold Švarceneger.

Ukoliko vas interesuju dostiguća Stiva Džobsa i njegov preduzetnički put, ovaj kratak film je preporuka za vas.


The Social Network

Dokumentarni film "The Social Network" prikazuje stvaranje društvene mreže Facebook, odnosno Meta, kao i način na koji je dostigla status jedne od najpopularnijih družtvenih mreža u svijetu. U filmu je predstavljen početak razvoja Facebook-a od strane Marka Zakerberga i njegovog najboljeg druga Eduarda Saverina.

Tokom filma, možete vidjeti na koji način oni privlače pažnju investitora, marketara i programera, kako bi razvili svoju platformu. Takođe možete vidjeti kako su rešavali izazove s kojima su se susreli tokom razvoja platforme. Neke ključne lekcije iz filma podrazumevaju rešavanje internih konflikata, znanje koje se stiče iskustvom, važnost stvaranja dobrog proizvoda i efikasne marketinške strategije kako bi se postigao uspjeh.


Inside Bill's brain: Decoding Bill Gates

"Inside Bill’s brain: Decoding Bill Gates" je dokumentarna serija režisera Dejvisa Gugenhajma koja se sastoji iz tri dijela. Kroz ovaj dokumentarac je predstavljen Bil Gejts kao poznati filantrop i suosnivač kompanije Microsoft.

Njegovo interesovanje za čitanje, duboko razmišljanje i ljubav prema usvajanju znanja iz različitih oblasti, pomoći će vam u shvatanju motivacije koja se krije iza velikog uspjeha i inspirisati vas da usvojite neke od tih navika.

Ova serija spaja profesionalne i lične aspekte Gejtsovog života i pruža uvid u način razmišljanja jednog od uticajnijih preduzetnika u svijetu. Takođe istražuje i njegove odnose sa porodicom, posebno sa majkom koja je imala veliki uticaj na njegove filantropske poduhvate.

Ukoliko ste zainteresovani za filantropiju i preduzetništvo, ova dokumentarna serija je za vas.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.