NavMenu

Brој izdаtih оdоbrеnjа zа grаđеnjе u BiH veći za 62% - Možemo li se nadati padu cijena nekretnina?

Izvor: Forbes Srijeda, 12.06.2024. 08:09
Komentari
Podeli
Za najjeftiniji kvadrat novogradnje neophodno izdvojiti oko 4.000 KM (Foto: Aleksandar Parezanović)Za najjeftiniji kvadrat novogradnje neophodno izdvojiti oko 4.000 KM

Ako je suditi prema broju izdatih odobrenja za građenje u aprilu ove godine, potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini i dalje je u porastu. Brој izdаtih оdоbrеnjа zа grаđеnjе u aprilu 2024. gоdinе, u оdnоsu nа prоsјеčаn brој izdаtih оdоbrеnjа zа grаđеnjе u 2023. gоdini, veći је zа 12,3%. Ukoliko ga uporedimo s istim mjesecom prošle godine, veći je za čak 62%, prenosi Forbes BiH.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, broj izdatih odobrenja za građenje, prema vrsti radova, u aprilu ove godine iznosio je: za novogradnju (414), dogradnju (26), prenamjenu nestambenog prostora u nove stanove (1), ostale prenamjene prostora u zgradama (6), ostale rekonstrukcije (8), dok za obnavljanje ruševnih zgrada nije izdat nijedan nalog.

Potražnja dijaspore i mladih bračnih parova

- I dalje postoji trend potražnje za nekretninama, novogradnje posebno, i to treba da obeshrabri sve one koji smatraju da će doći do značajnog pada cijena nekretnina, odnosno cijena pojedinačnog kvadrata, vjerovatno ne. Jedino se možemo nadati stagnaciji cijena i slično - rekao je za Forbes BiH ekonomski analitičar Admir Čavalić.

On dodaje kako se nastavljaju istorijski tokovi od ranije, gdje se pokazuje da recesija nema toliko značajan uticaj u BiH kada je riječ o cijenama nekretnina, iako svugdje u svijetu ona ima vrlo oštar uticaj u smislu pada cijena nekretnina.

- Imamo trend koji pokazuje potražnju od dijaspore, mladih bračnih parova, svih onih koji uspijevaju priuštiti kvadrat životnog prostora - kaže Čavalić.

I do 8.000 KM za novogradnju

Da biste danas postali vlasnik nekretnine u glavnom gradu BiH, cijena kvadrata zavisit će od lokacije, statusa gradnje i kvadrature. Staro jezgro Sarajeva, kao i njegov centar, očekivano su najskuplji. Prosječna cijena kvadrata u sarajevskim općinama Centar i Stari Grad (uključuje i novogradnju i starogradnju), iznosi 4.639 KM. Najskuplji kvadrat renovirane starogradnje nešto je viši od 6.000, dok je najeftiniji oko 3.000 KM.

S druge strane, najskuplji kvadrat novogradnje iznosi skoro 8.000 (7.894 KM), dok je za najjeftiniji kvadrat novogradnje neophodno izdvojiti oko 4.000 KM.


Balon na tržištu nekretnina


Na pitanje da li su ovakve cijene nekretnina normalne danas na bosanskohercegovačkom tržištu, Čavalić kaže da je to odnos ponude i potražnje.

- Očigledno je da imamo balon na tržištu nekretnina, pitanje je da li će taj balon pući i kada će pući. Ove cijene nekretnina se mogu komparirati sa nekim svjetskim destinacijama, turističkim metropolama i slično, što opet, neću kazati da nije normalno, to je teška riječ, ali je sigurno da je cijena kvadrata previsoka - kaže Čavalić.

Nekretnine su, saglasna je ekonomska struka, uvijek bile jedan od puteva legalizacije sivih novčanih tokova, a naročito su atraktivne iz razloga što su ujedno dobro sredstvo očuvanja vrijednosti novca.

- Pokazala je to i afera sa narkokartelom, da je to možda bio jedan od glavnih push faktora u smislu dizanja cijena nekretnine i novogradnje. Da li će se to nastaviti u narednim godinama, e to je ključno pitanje. Možda možemo ove i od naredne godine očekivati pad aktivnosti po pitanju novogradnje upravo zbog smanjivanja aktivnosti pranja novca koji su sada pod većom prismotrom zbog ove afere - zaključuje Čavalić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.