NavMenu

Prvi zajam EIB-a za društveno odgovorno finansiranje u BiH - Potpisan ugovor sa Intesa bankom za plasiranje 20 mil EUR malim i srednjim preduzećima

Izvor: eKapija Petak, 25.02.2022. 13:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)Ilustracija
Pod okriljem svoje nove uprave EIB Global, Evropska investicijska banka (EIB), banka Evropske unije, potpisala je zajam od 20 mil EUR za Intesa Sanpaolo Banku (ISP) BiH s ciljem podsticanja zapošljavanja mladih, rodne jednakosti i društveno inkluzivnih praksi među malim i srednjim preduzećima i srednje kapitaliziranim preduzećima.

Ova sredstva će omogućiti da ISP BiH dalje daje zajmove lokalnim kompanijama koje se opredijele za poboljšavanje društvenog uticaja svog poslovanja i stvaranje dugoročnih mogućnosti u oblasti vodstva i zapošljavanja za žene, mlade ljude i kategorije populacije koje se suočavaju s većim barijerama za ulaz na tržište rada.

Ovaj inovativni zajam uključuje mehanizam nagrađivanja na osnovu rezultata za kompanije koje ispunjavaju određene ciljeve za podsticanje mogućnosti u oblasti vodstva, zapošljavanja i profesionalnog razvoja za žene, mlade ljude i osjetljive kategorije (npr. osobe s invaliditetom, izbjeglice itd.). Prema ovom programu podsticaja, prilagođeni ciljevi u pogledu društvenog uticaja će se dogovoriti sa svakom kompanijom koja koristi finansiranje EIB-a, a finansijska nagrada proporcionalna nivou ostvarenog društvenog uticaja će se distribuirati onima koji ispunjavaju te ciljeve.

Ovom prilikom, Liljana Pavlova, potpredsjednica EIB-a odgovorna za Zapadni Balkan, kazala je da je ovaj novi proizvod finansiranja još jedan dokaz EIB-ove istrajne podrške ekonomskom oporavku i održivom razvoju zemlje na putu prema integraciji u EU.

- Zadovoljstvo nam je što ćemo ponovo udružiti snage s našim dugogodišnjim partnerom Intesa Sanpaolo Bankom, ne samo radi povećanja pristupa finansijama za mala i srednja preduzeća i srednja kapitalizirana preduzeća, već i radi podsticanja mogućnosti u oblasti vodstva i kvalitetnog zapošljavanja za žene, mlade ljude i osjetljive kategorije. Pod okriljem Tima Evropa i naše nove uprave EIB Global, EIB se nada da će se omogućiti transformacija privrede za inkluzivniju, "zeleniju" i "održiviju budućnost" - dodala je Pavlova, saopšteno je iz ISP BiH.

Marco Elio Rottigni, direktor Sektora međunarodnih banaka podružnica Intesa Sanpaolo, je izjavio da ova grupa ima za cilj da bude prva po uticaju bankarstva širom sveta.

- Kao takvi, mi smo aktivni u pružanju opipljivog društvenog doprinosa zajednicama u smislu socijalne uključenosti, kao i u životnoj sredini, kulturi, obrazovanju i inovacijama. Zahvaljujući širokoj i dugogodišnjoj saradnji sa jednom istaknutom finansijskom institucijom kao što je Evropska investiciona banka, postigli smo cilj da budemo prvi u ponudi ove vrste sredstava u zemlji preko naše podružnice Intesa Sanpaolo Banke BiH.

Marco Trevisan, generalni direktor Intesa Sanpaolo Banke BiH, je izjavio da je veliko zadovoljstvo nastaviti saradnju sa EIB-om.

- Danas potpisujemo revolucionarnu kreditnu liniju koja će omogućiti socijalno uključivanje za lokalna mala i srednja preduzeća, srednje kapitalne kompanije i socijalna preduzeća. Naša banka će biti prva u Bosni i Hercegovini koja će uvesti ovaj novi mehanizam za podršku potrebama naših klijenata i sigurni smo da će od toga imati široku korist.

Mehanizam nagrađivanja će se finansirati bespovratnim sredstvima od 3,3 mil EUR iz fonda inicijative EIB-a za ekonomsku otpornost (ERI), s ciljem pružanja potpore stvaranju radnih mjesta te održivom i inkluzivnom razvoju privatnog sektora. Predviđen je sveobuhvatan program tehničke pomoći radi pružanja podrške provođenju ovog projekta i postizanju ciljeva društvenog uticaja malih i srednjih preduzeća te srednje kapitaliziranih preduzeća u BiH.

Ovo će biti šesta saradnja između EIB-a i ISP BiH u pružanju podrške privatnom sektoru u BiH, koja je do sada rezultirala isplatom iznosa većeg od 238 mili EUR i podrškom za 339 kompanija. Do danas je EIB je odobrio 860 mil EUR privatnom sektoru u BiH, zahvaljujući čemu je sačuvano više od 100.000 radnih mjesta.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.