NavMenu

U Jugoslovenskoj kinoteci otvoren legat Bate Živojinovića

Izvor: RTS Srijeda, 01.03.2023. 12:49
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / Google maps)
S prvim kadrovima na filmu, čini se, Bata Živojinović je ušao u legendu. Jer - oduvijek je bio zvijezda. Jugoslovenska kinoteka je otvorila legat jednog od najznačajnijih i najpopularnijih srpskih i jugoslovenskih glumaca, i dvije prateće izložbe.

Kao što je Bata pjevao "ljubav - naša", prema velikom Bati Živojinoviću i svaka priča o njegovim izuzetnim ulogama, nagradama, popularnosti širom planete, o beskrajnom šarmu, samo je dodatak toj ljubavi.

- Sestra Jelena i ja smo se dogovorili da bukvalno sve Batine nagrade, artefakte, lična dokumenta, čak i delove garderobe predamo Kinoteci, a da Kinoteka pokuša sa tim korpusom stvari da napravi nešto lepo. Imao sam privilegiju da vidim prije izložbe i jako mi se sviđa. Mislim da je urađeno decentno, dostojanstveno, sa mjerom i ukusom - kaže Miljko Živojinović, sin legendarnog Bate.

I u postavci dvije izložbe i legata, presudna je bila emocija. U legatu su, osim nagrada koje svjedoče o izuzetnoj profesionalnosti i talentu, lični Batini predmeti.

Izložba Privatno i radno donosi printove digitalnih fotografija sa snimanja i iz privatnog života. Multimedijalna izložba "Filmska paleta" ilustruje neke od najznačajnijih uloga Bate Živojinovića. Prilika da ga sagledamo iz različitih uglova.

- Da vidimo Batu od ranog detinjstva, kroz osnovnu školu, studentske dane, na vjenčanju, kao divnog oca, sa svojim kolegama u privatnim varijantama i onda dolazimo do radnog dijela gdje će publika vidjeti Batu iza kamere. Malo u opuštenijim trenucimа - objašnjava kustoskinja postavke Irina Kondić.

Zahvaljujući Batinoj djeci, svjedočanstvo o velikoj karijeri nije u porodičnim fiokama, ormarima i policama. Sada je među legatima ostalih velikana našeg filma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.