NavMenu

Zašto je pepeo važan i šta je potrebno učiniti da se više reciklira?

Izvor: RTV Četvrtak, 21.12.2023. 09:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Alexas_Fotos)Ilustracija
Godišnje se u okviru Elektroprivrede Srbije proizvede oko sedam miliona tona pepela, koji je najzastupljeniji sekundarni materijal u zemlji. Međutim, svega 5% pepela se proda, prije svega građevinskoj industriji, dok se ostatak skladišti na deponijama, istaknuto je na stručnoj konferenciji na Građevinskom fakultetu u Beogradu posvećenoj cirkularnoj ekonomiji.

Pepeo koji nastaje kao nusproizvod u proizvodnji električne energije u termoelektranama ima veliku upotrebnu vrijednost, u interakciji sa cementom kao vezivni matarijal povećava kvalitet betona i same gradnje, a omogućava i značajne uštede, rekao je dekan Građevinskog fakulteta prof. dr Vladan Kuzmanović.

Predsjednik Saveta Agenciju za energetiku Dejan Popović ukazao je da veliki problem predstavlja odlaganje pepela i šljake, navodeći da TE Kolubara upravo zbog toga radi smanjenim kapacitetom.

U Srbiji postoji pet deponija pepela, koje su većim dijelom otvorene, čime se ugrožavaju život i zdravlje ljudi, upozorila je pomoćnica Ministarke za zaštitu životne sredine Tatjana Kaluđerović.

Direktorka Sektora za energetsku efikasnost u EPS-u Milena Đakonović navela je da osim zagađenja održavanje deponija pepela iziskuje velike troškove.

Direktor firme Tekon - Tehnokonsalting Radomir Putnik ukazao je da postojeća cjenovna politika ne obezbjeđuje plasman ozbiljnijih količina pepela.

- Potrebne su nam uštede u ovoj oblasti, zamjena materijala i zaštita životne sredine u cilju dostizanja cirukularnosti ekonomije - istakao je prof. dr Jovan Despotović iz Inženjerske komore Srbije.

On je podsjetio da je Građevinski fakultet izradio studije o tome kako se korišćenjem pepela mogu popraviti karakteristike materijala koji su osnova za građevinske projekte.

I dok se u Srbiji reciklira svega 5% proizvedenog pepela, u SAD u reciklažu ide oko 50%, a u EU čak 90%. Indija i Kina recikliraju 60%, odnosno 70% generisanog pepela, ukazano je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji "Pepeo, šljaka, gips - sirovine za cirkularnu zelenu ekonomiju", koju je, u saradnji sa Građevinskim fakultetom i Elektroprivredom Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike organizovala Energija Balkana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Saobraćaj

Vlada RS nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju - U toku izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu

Vlada Srpske nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju, zemljište na kojem će biti izgrađen je deminirano, a u toku je izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu. Poručeno je to iz Ministarstva saobraćaja i veza RS u odgovoru na poslaničko pitanje Đorđa Vučinića iz Liste za pravdu i red koji je tražio odgovore kada će konačno početi gradnja trebinjskog aerodroma. Iz resornog ministra su prvo podsjetili da je još u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.