Izvor: eKapija | Četvrtak, 10.10.2019.| 07:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Filmski kampus od 14. do 20. oktobra u Trebinju

Ilustracija (Foto: doomu/shutterstock.com )
Tradicionalni "Filmski kampus", koji Kinoteka Republike Srpske organizuje od 14. do 20. oktobra, okupiće i ove godine u Trebinju dvadesetak studenata umjetničkih fakulteta i akademija iz Republike Srpske, FBiH, Srbije i Crne Gore i istaknute filmske umjetnike, pedagoge, istoričare filma i filmske arhiviste iz regiona.

Deveti "Filmski kampus 2019" svečano će biti otvoren u Kulturnom centru Trebinje u ponedjeljak, 14. oktobra nakon čega će biti prikazan film Gorana Paskaljevića "Tango argentino" iz 1992. godine, navodi se na zvaničnoj Facebook stranici Kinoteke RS.

Trebinjska publika imaće priliku da prvi put na filmskom platnu vidi ovaj, sada već kultni film srpske kinematografije, ovjenčan nagradama publike na filmskim festivalima u Veneciji i San Francisku 1993. godine.

Edukativni program "Filmskog kampusa", predavanja, master-klas, specijalne filmske projekcije, prezentovanje studentskih filmova, debate i sl., biće održan u prijepodnevnim terminima od 15. do 19. oktobra, dok će u večernjim časovima za trebinjsku filmsku publiku biti upriličen revijalni filmski program.

Kao i prethodnih godina, veliku podršku uspješnoj realizaciji "Filmskog kampusa" pruža Jugoslovenska kinoteka i njeni predstavnici Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke i Božidar Marjanović, stručni saradnik u Arhivu JK, koji, takođe, učestvuju u edukativnom programu.

Tu su i rediteljka Sonja Đekić, umjetnički direktor Martovskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, rediteljka Senka Domanović, docent filmske i tv režije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, reditelj Saša Hajduković, producent Predrag Jakovljević, te scenarista i reditelj Ilija Gajica.

Tokom šestodnevnog radnog programa, učesnici "Filmskog kampusa" - studenti Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) iz Beograda, FDU iz Cetinja, Akademije umjetnosti iz Banjaluke i Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva biće u prilici da steknu nova iskustva i znanja iz različitih sfera filmske umjetnosti – od produkcije i distribucije, filmske i tv režije, načina rada sa glumcima, arhivskih filmskih tema do najnovijih trendova u pristupu dugometražnom dokumentarnom filmu.

Biće ovo prilika i za predstavljanje studentskih filmova pa će budući filmski poslenici u neposrednom razgovoru sa dokazanim filmskim stvaraocima i kolegama sa drugih fakulteta imati priliku za razmjenu iskustava i vrednovanje svog dosadašnjeg rada, što će im biti korisno iskustvo za buduće profesionalno bavljenje filmskom umjetnošću.

U okviru revijalnog filmskog programa, trebinjska publika će moći da pogleda filmove autora koji su učesnici ovogodišnjeg "Filmskog kampusa". Ulaz na sve filmske projekcije je slobodan.

Poseban program posvećen je prezentovanju filmskog blaga iz riznice Jugoslovenske kinoteke, pa će publika, u okviru programa dokumentarnih i arhivskih filmova, imati priliku da vidi filmske dokumente snimljene u Hercegovini 20. godina prošlog vijeka, te dokumentarac Vefika Hadžismajlovića "Jedan radni dan u Trebinju", snimljen 70. ih godina prošlog vijeka.

Filmski program završava se u subotu, 19. oktobra, specijalnom projekcijom digitalno restaurisanog filma "Ljubav i moda", u režiji Ljubomira Radičevića, sa Bebom Lončar, Mijom Aleksićem, Miodragom Petrovićem-Čkaljom, Milošem Žutićem, Mićom Tatićem, Vlastimirom -Đuzom Stojiljkovićem u glavnim ulogama.

Podršku realizaciji programa pružili su: Grad Trebinje, Kulturni centar Trebinje, Jugoslovenska kinoteka, Elektroprivreda Repulike Srpske.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.