NavMenu

Do kraja oktobra odluke o izgradnji HE Buk Bijela - Uskoro sastanak članova zajedničke komisije za koncesije RS i BiH

Izvor: Glas Srpske Petak, 03.09.2021. 09:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Echunder/shutterstock.com)Ilustracija
Sve je čisto kada je u pitanju izgradnja hidroelektrane (HE) Buk Bijela na Drini, tako da ćemo taj utemeljeni stav braniti i u zajedničkoj komisiji za koncesije, čije je formiranje u toku.

Kaže to za Glas Srpske predsjednica Republičke komisije za koncesije Maja Šuput, koja će, sa dvojicom kolega, biti dio zajedničke komisije koja se formira sa kolegama sa nivoa BiH, a kao posljedica sudskih procesa.

Ustavni sud je u julu, odlučujući o zahtjevu koji su potpisala 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske u vezi sa projektom HE na rijeci Drini, koji zajednički nastoje da sprovedu u djelu Srpska i Srbija, donio djelimičnu odluku o dopustivosti i meritumu. Komisiji za koncesije BiH je naloženo da, u svojstvu zajedničke komisije za koncesije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja ove odluke riješi sporna pitanja nastala u vezi sa dodjelom koncesija.

Zajednička komisija za koncesije, u kojoj će se naći republički eksperti i njihove kolege sa nivoa BiH, trebalo bi, kako je potvrđeno Glasu Srpske, da do kraja oktobra zauzme stav u vezi sa problematizovanom gradnjom HE Buk Bijela, a članovi će uskoro da se, prvi put, nađu za istim stolom.

Šuput je potvrdila da su stupili u kontakt sa kolegama iz Komisije za koncesije BiH, da su obaviješteni o formiranju zajedničke komisije, ali da još nisu dobili rješenja, te da ih očekuju narednih dana.

- Komisija za koncesije Srpske je sprovela postupak u skladu sa Zakonom o koncesijama. Sarađivaćemo, ali idemo u pravcu zaštite interesa Srpske. U ovom nema ništa sporno. Ovo je čak projekat koji je od koristi za cijelu BiH - istakla je Šuput.

Dodala je da oni znaju svoje polazne osnove, od kojih ne odustaju, te istakla da će više informacija o samom radu zajedničke komisije i svim ostalim detaljima biti narednih dana.

- Imamo sve ranije dokumente, na osnovu kojih su i sprovedene procedure za dodjelu koncesije, i sa njima idemo pred ostale kolege sa nivoa BiH. Stojimo iza tih dokumenata i branimo taj stav Srpske u okvirima budućeg rada kroz zajedničku komisiju - zaključila je Šuput.

Dio poslanika sa nivoa BiH obratio se, naime, Ustavnom sudu BiH još lani u decembru zbog, kako su naveli, kršenja suvereniteta BiH. Zatražili su i da se stavi van snage odluka Republike Srpske o davanju koncesije za izgradnju hidroelektrana na gornjoj Drini, naglašavajući da odluke u vezi sa imovinom, poput rijeka na međunarodnim granicama, mogu biti donesene isključivo na nivou BiH.

Ustavni sud je utvrdio da postoji spor između BiH i Srpske u vezi sa odlukama o datim koncesijama, a iz Srpske tvrde da se lokacije za gradnju nalaze u unutrašnjosti RS i da je po tom osnovu ona nadležna za te poslove.

Problemi

Kamen temeljac za Buk Bijelu na Drini položili su polovinom maja ove godine premijeri Srpske i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić, a kako je otkriveno da su republike odlučne da realizuju taj projekat, ne prestaju reakcije dijela javnosti i nevladinog sektora iz BiH i Crne Gore, koji upozoravaju da nema svih saglasnosti. Time je nastavljen niz problema koji prate projekat od 1965. godine, kada se pojavila ideja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.