NavMenu

Koje su vrste investiranja u startap?

Izvor: eKapija Nedjelja, 07.07.2024. 11:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ditty_about_summer/shutterstock.com)Ilustracija
Proces u vezi sa finansiranjem startapa može biti kompleksan i zahtjeva temeljno razmatranje različitih pristupa i struktura investicija. Svaki od pristupa donosi sa sobom jedinstvene prednosti i izazove, prilagođene potrebama kako investitora tako i startapa, piše zuniclaw.com.


Equity finansiranje

Equity finansiranje startapa je ključni način prikupljanja kapitala za startapove, gdje investitori direktno kupuju dio vlasništva (udjele/akcije) u kompaniji u zamjenu za ulaganje novca. Ova vrsta finansiranja omogućava startapu da dobije potrebna sredstva za rast, razvoj proizvoda ili širenje na nova tržišta. Investitori, zauzvrat, dobijaju pravo na dio profita kompanije, proporcionalno njihovom udjelu, kao i pravo glasa u važnim pitanjima kompanije na skupštini društva.

Proces equity finansiranja obično uključuje procjenu vrijednosti kompanije prije ulaska investitora, što može biti izazov u ranoj fazi kada su finansijski podaci ograničeni i kada vrijednost startapa još uvijek nije doživjela svoj maksimum. Nakon određivanja vrijednosti, investitori kupuju udjele/akcije po toj cijeni, čime postaju vlasnici dijela kompanije. Ovo može uključivati različite klauzule i prava, kao što su pravo na dividende ili učešće u kapitalnim dobicima.

Jedna od ključnih prednosti equity finansiranja je što startapovi mogu iskoristiti kapital, znanje i mreže kontakata investitora koji mogu doprinjeti daljem razvoju kompanije. Sa druge strane, investitori imaju mogućnost da profitiraju od uspješnosti kompanije kroz rast vrijednosti akcija ili isplate dividendi. Ovakav model finansiranja često privlači startapove koji traže dugoročno partnerstvo sa investitorima i spremni su podijeliti kontrolu nad kompanijom u zamjenu za finansijsku podršku i stratešku podršku u rastu.


Konvertibilni zajam (Convertible Notes)

Konvertibilni zajam je oblik finansiranja koji kombinuje karakteristike zajma i kapitalne investicije. U početku se tretira kao dug, ali se može konvertovati u vlasnički udio u startapu po određenim uslovima, obično tokom sljedećeg kruga finansiranja. Ovaj način finansiranja brže se zaključuje i ima niže troškove, što pruža fleksibilnost kako investitorima tako i startapovima.

Međutim, mogu se pojaviti komplikacije prilikom konverzije, a postoji i rizik od razvodnjavanja udjela postojećih članova društva. Ključni elementi kod konvertibilnog zajma su vrijednost kapitala, odnosno najviša cijena po kojoj se investicija može konvertovati u udjele/akcije kompanije tokom sljedeće runde finansiranja, kao i popust, odnosno procetan popusta koji investitor dobija prilikom konverzije svog zajma u udjele/akcije u odnosu na cijenu po kojoj su udjeli/akcije buduće rune izdate.


SAFE (Simple Agreement for Future Equity)

SAFE je inovativan ugovor koji se često koristi u startap ekosistemu kao alternativa tradicionalnim načinima finansiranja poput zamjenljivih obveznica ili direktnih investicija u udjele/akcije. On omogućava startapovima da privuku kapital od investitora u ranoj fazi razvoja, ne određujući trenutnu vrijednost kompanije. Umjesto toga, investitori dobijaju pravo da svoje ulaganje konvertuju u udjele/akcije kompanije u budućnosti, kada dođe do sljedeće runde finansiranja ili nekog drugog događaja poput prodaje kompanije.

Ključna prednost SAFE-a je u njegovoj jednostavnosti i fleksibilnosti. Za razliku od ostalih načina finansiranja koji imaju kompleksne uslove i zahtijevaju određivanje vrijednosti kompanije u trenutku investiranja, SAFE se fokusira na buduću konverziju, što olakšava i ubrzava proces investiranja. To znači da startap ne mora odmah procjenjivati svoju vrijednost ili obavljati kompleksne pravne procedure koje su uobičajene kod tradicionalnih finansijskih instrumenata.

SAFE može takođe sadržati različite klauzule koje štite interese i investitora i startapa. Na primjer, može se uključiti odredba o automatskoj konverziji SAFE-a u akcije po određenim uslovima, ili pravo investitora da povuče svoja sredstva ako se određeni događaji ne ostvare u predviđenom roku. SAFEs nisu u potpunosti regulisani od strane pravnog sistema, pa se često koriste u kombinaciji sa equity rješenjem kako bi se postigao željeni efekat. Ipak, pravna nesigurnost u nekim jurisdikcijama može predstavljati problem, kao i mogući izazovi prilikom budućih krugova finansiranja.


Ugovor o zajmu

Ugovor o zajmu je tradicionalni način finansiranja gdje investitor daje novac startapu s očekivanjem da će biti vraćen s kamatama. Ovo je direktan pristup koji može biti manje riskantan za investitora, jer ima jasno definisane uslove povraćaja.

Međutim, za startap može biti izazov jer stvara obavezu vraćanja novca bez obzira na uspjeh projekta. Prednost ovog pristupa je u tome što su uslovi i rokovi povraćaja jasni, a rizik za investitora manji. S druge strane, startap preuzima obavezu vraćanja duga, što može ograničiti novčane tokove i resurse kompanije.

Situacija postaje dodatno kompleksna kada su investitor i starap iz različitih država. U takvim slučajevima se zahtjeva uključivanje Centralne banke kao regulatornog organa koji mora odobriti unos novčanih sredstava iz inostranstva i redovno biti obavješten o svim promjenama u vezi sa tokom zajma i vraćanjem sredstava.

Obaveštavanje Centralne banke, kao i svaka promjena se vrše preko poslovne banke zajmoprimca, odnosno startapa, što izaziva dodatne administrativne troškove. Zbog toga se u slučajevima kada je iznos investicije značajan i kada je to ekonomski opravdano, preporučuje razmotriti opciju zajma kako bi se pokrili svi dodatni troškovi koje zajam sa sobom nosi.


Zajam u kriptovaluti: Budućnost finansiranja startapova?

U svijetu gdje tehnologija brzo mijenja načine na koje poslujemo i investiramo, zajam u kriptovaluti postaje sve relevantnija tema. Ovaj pristup ima nekoliko prednosti, uključujući brže transakcije, niže troškove transfera i veću transparentnost zahvaljujući blokčejn tehnologiji. Mane ovog načina finansiranja se može ogledati u pravnim prazninama, budući da ova oblasti nije još uvijek u potpunosti regulisana.


Šta je Term sheet?

Term sheet u kontekstu investiranja u startapove je početna tačka za pregovore između investitora i startapa. Riječ je o dokumentu koji sumira ključne uslove i detalje investicije između investitora i startapa prije nego što se krene u formalne ugovorne obaveze. Ovaj dokument uglavnom nije pravno obavezujući, već služi kao osnova za dalje pregovore i eventualno zaključivanje konačnog ugovora.

Ipak, treba voditi računa da pojedini dijelovi Term sheet-a ipak mogu biti pravno obavezujući, što može imati značajne posljedice za startap čak i u slučaju da se investiranje ne ostvari sa konkretnim investitorom. Dakle, jako je važno biti obazriv sa Terms sheet-om.

Term sheet obično sadrži sljedeće elemente:
  • detalji o kompaniji: Uključuje osnovne informacije o startapu, kao što su naziv kompanije, sjedište, struktura vlasništva, i slično;

  • uslovi investicije: Definiše se vrsta investicije (npr. equity, konvertibilni dug, SAFE), iznos ulaganja, procjena vrijednosti kompanije (ako je primjenjivo), uslovi za eventualnu konverziju ili otkup, i druge finansijske klauzule;

  • prava investitora: Navodi se prava investitora kao što su preferencijalni pristup budućim rundama finansiranja, pravo na učešće u upravljanju ili odlučivanju (ako je primjenjivo), pravo na informacije o poslovanju kompanije, i slično;

  • prava startapa: Definišu se prava i obaveze startapa prema investitoru, kao što su ograničenja u vezi sa budućim zaduživanjem, pravo preče kupovine akcija (right of first refusal), i slično;
  • uslovi zatvaranja: Opisuju se uslovi pod kojima će se investicija smatrati zatvorenom, kao što su izvršenje konačnog ugovora, uslovi izvršenja, vremenski okviri za izvršenje i drugi proceduralni detalji.

Term sheet je važan alat za usaglašavanje između investitora i startapa prije nego što se pristupi sačinjavanju detaljne pravne dokumentacije. On omogućava objema stranama da razjasne ključne tačke investicije i uslove na kojima će se dalje pregovarati, čime se smanjuje potencijal za nesporazume i olakšava proces finalizacije investicije. Term sheet se zaključuje neposredno prije due diligence procesa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.